Trondheim Kino trekker RBK-film

Filmen "Mer enn et fotballag - RBK i hundre år" blir neppe satt opp flere ganger på Trondheim Kino. Årsaken er en trussel om søksmål fra Norsk Filmforbund.

Rosenborgs lag som slo Milan

Det historiske Rosenborg-laget som slo Milan på bortebane i Mesterligaen i 1996.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Varselet om rettssak kommer etter at to parter er uenige om hvem som har rettighetene.

Arild Kalkvik

Kinodirektør i Trondheim, Arild Kalkvik

Foto: JOHN BERGE

– Vi velger inntil videre å ikke vise filmen mer, sier kinodirektør Arild Kalkvik.

Unike arkivopptak

Filmen på nesten to timer har vært vist på Trondheim Kino fire ganger med et samla besøkstall på mellom tre- og firehundre.

Utdrag fra filmen "Mer enn et fotballag" viser stemningen da Rosenborg ble cupmester etter to finalekamper mot Odd. Eldar Hansen scoret alle målene i første finale og to i den andre og ble «Femmåls-Hansen».

De har fått se unike arkivopptak, og intervjuer med gamle og nye spillere, trenere, supportere og støtteapparat. En kortere versjon av filmen er vist på en av DiscoveryChannels kanaler, MAX.

Angrep på Facebook

Men i to år har de tidligere partnerne i produsentselskapet Puzzle Film vært uenige om hvem som eier filmen. Det toppet seg torsdag da den ene av dem, Emil Tanem, i et Facebook-innlegg kom med harde angrep på den andre.

– Her har vi en person som påstår han eier en film han ikke har laget. En absurd påstand! I tillegg har samme person sammen med lederen i Norsk Filmforbund gått ut mot meg personlig. Det er trist at Trondheim Kino lar seg lure av denne gjengen her, en gjeng med svindlere, sier Tanem til NRK.

Lager film om RBK

Emil Tanem og Kine Lepsøe under arbeidet med filmen om Rosenborg.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Den andre er Finn Walther. Han vil ikke delta i en offentlig skittentøyvask, og overlater videre kommentarer til leder i Norsk Filmforbund, Sverre Pedersen.

Sverre Pedersen

Leder i Norsk Filmforbund

Foto: Mimsy Moller, Mimsy Møller / Samfoto

– Det finnes en avtale mellom Finn Walther og Puzzle Film a/s som sier at hvis ikke Puzzle Film gjør opp i henhold til en forliksavtale innen utgangen av 2016, eller at Puzzle Film går konkurs, så går alle rettigheter til materialet tilbake til Finn Walther. Det ble aldri gjort opp i henhold til forliksavtalen, og selskapet ble slått konkurs.

Dokumentert avtale

Denne avtalen ble sendt til Trondheim Kino, som ifølge Pedersen tok den til etterretning umiddelbart. Dette bekrefter Kalkvik også til NRK. Han sier dette om sjansene til å få sett filmen i RBK's hjemby:

– Det må da gå an å få en avklaring på denne saken. Enten i form av at Filmforbundet ikke holder oss ansvarlige for nye visninger, eller at de som er uenige (om rettighetene - jour.anm.) blir enige.