Ingen oversikt over om det er flere brudd på arbeidsmiljøloven

Trondheim kommune har ingen oversikt over hvor mange lovbrudd som fortsatt eksisterer etter at politikerne lovet å rydde opp i eldreomsorgen.

Video Trondheim kommune politianmeldt

Her ble noen av de 26.100 bruddene på arbeidsmiljøloven begått.

Foto: Nyhetsspiller

I går avslørte NRK at kommunen er politianmeldt for grove brudd på Arbeidsmiljøloven i helse- og omsorgstjenesten. I alt er det kjent at det er begått minst 26.100 lovbrudd.

Jens Stoltenberg og Rita Ottervik

Jens Stoltenberg og Rita Ottervik skrøt torsdag av Trondheim som et forbilde på god eldreomsorg.

Foto: Alley, Ned / Scanpix

– Vi har ryddet opp

– Vi har fått ryddet opp i dette, sa Trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap) til NRK i går.

– Kommunen, som er under Arbeiderpartiets ledelse, har tatt tak i problemene og tatt ansvar for å rydde opp, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

I dag sa Nærings-og handelsminister Trond Giske (Ap) til NRK at problemene er ryddet opp i.

– Ledelsen ryddet opp ganske raskt da de oppdaget at det var brudd på arbeidstidsbestemmelsene i vinter, sa Giske

– Det skal ikke foregå brudd på arbeidstidsbestemmelsene her i Trondheim, la han til.

LES: Slik «svarer» Ap-toppene om lovbruddene i Trondheim

LES: Giske: – Ja, vi kan fortsatt være et utstillingsvindu

Ingen har sjekket om det er færre brudd

Men det er ingen i kommunen som har undersøkt hvor mange ganger loven er brutt siden mars, da politikerne hevder det er ryddet kraftig.

Anne Behrens

Anne Behrens, kommunaldirektør for organisasjon i Trondheim kommune, sier det tar lang tid å få ut tall på hvor mange lovbrudd som begås i eldreomsorgen i Trondheim.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

– Jeg kan ikke dokumentere at det er færre brudd nå. Da må vi ta ut de samme rapportene som vi gjorde i mars, og det tar tid, sier Anne Behrens, kommunaldirektør for organisasjon i Trondheim kommune.

Da NRK torsdag fortalte at Trondheim kommune er politianmeldt for brudd på arbeidsmiljøloven opplyste kommunalsjef Helge Garåsen at det gjaldt 26.100 lovbrudd. I dag sier Arbeidstilsynet at de ikke har tallfestet lovbruddene, men at bruddene er alvorlige

– De siste årene har vi gjennomført omlag 15.000 tilsyn, og vi anmelder i overkant av 60. Så det sier seg selv at det er ikke hver dag vi går til en anmeldelse, sier regiondirektør Stig Magnar Løvås i Arbeidstilsynet.

Garåsen hevdet overfor NRK at dataproblemer gjorde det umulig å få ut tallene på lovbrudd, men nå er forklaringen denne:

– Det jeg har sagt stemmer. Vi har store mengder data som må analyseres og systematiseres før de har noen mening, sier Anne Behrens.

– Fortsatt flere lovbrudd

Mange tiltak er iverksatt i Trondheim etter at kommunen satte i gang granskning i mars. Men Sykepleierforbundet sier at ikke alt er på stell i Trondheim kommune.

Mette Hjelmeland

Mette Hjelmeland i Norsk sykepleierforbund sier det fortsatt blir begått brudd på arbeidsmiljøloven, men hun vet ikke omfanget.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

– Det vi får tilbakemeldinger på fra tillitsvalgte ute på enhetene er at det fortsatt er brudd. Det går på doble vakter og på overtidsregler. Vi har ikke oversikt over omfanget på det, sier Mette Hjelmeland, hovedtillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund.

– Det er fortsatt brudd, men vi har ikke oversikt over omfanget på det, presiserer hun.

Vet ikke om systematiske brudd

I en e-post til NRK skriver Kristin Sæther at Fagforbundet, som driver valgkamp sammen med Arbeiderpartiet, ikke har fått meldinger som sier at slike systematiske eller alvorlige brudd har forekommet i den senere tid i Trondheim.

Det skal ha vært tillitsvalgte i Fagforbundet som i februar i år slo alarm om ulovlig overtid blant vikarer på helseinstitusjoner i byen.

Fasiten ligger på en server et sted i Trondheim, og blir ikke kjent før etter valget.

– Nå er det orden i Trondeim, hevdet Arbeiderpartiet i går. Lovbruddene skal ikke gjenta seg, lover de.

Men kommunen hevder at plutselige dataproblemer gjør det umulig å dokumentere at lovbruddene i eldreomsorgen har blitt færre.