NRK Meny
Normal

Trondheim kommune har flest elbiler

Trondheim har landets største flåte av elbiler. Det gir dem miljøprisen Grønn Bil.

Utdeling av Grønn Bil-prisen til Trondheim kommune.

Overingeniør Bjørn Ove Berthelsen ved Miljøenheten (th) mottar Grønn Bil-prisen på vegne av Trondheim kommune.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

El-bil

Trondheim kommune har prioritert å bygge ut ladepunkter for alle elbilene i kommunen.

Foto: Joel Saget / AFP/Scanpix

Den nyinnstiftede prisen Grønn Bil går til Trondheim kommune, i sterk konkurranse med Oslo, Sandefjord, Tromsø og Kristiansand.

Grønn pris deles ut av en jury bestående av folk fra Transnova, KS, miljøorganisasjonen ZERO og Energi Norge AS, og skal gå til en offentlig eller privat virksomhet som har utmerket seg ved sin innsats for ladbare biler. Prosjektet Grønn Bil jobber for 200.000 ladbare biler i Norge i 2020.

Les også: Elbiler kan være brannfarlige

Les også. Få elbil med leiligheten

El-bil-pioner

Prisen gis til Trondheim Kommune ved ordfører Rita Ottervik og overingeniør Bjørn Ove Berthelsen ved Miljøenheten.

I sin begrunnelse sier juryen at Trondheim kommune var tidlig ute med å anskaffe elbiler til eget bruk, sier Ole Henrik Hannisdahl, prosjektleder i Grønn Bil.

– Trondheim har vist at elbiler kan dekke mange av kommunens transportbehov like godt eller bedre enn dagens tradisjonelle biler.

Det skader heller ikke at Trondheim har landets største elbilflåte.

Knuste myter

Trondheim har ifølge juryen knust myten om at elbiler må være små. Kommunen har i tillegg til tosetere også tatt i bruk 5-seters elbiler og el-varebiler, sier Hannisdahl.

Kommunen får skryt for å ha håndtert utfordringene som har dukket opp underveis.

– Erfaringene fra Trondheim har vært veldig nyttige for andre virksomheter som har fulgt etter og tatt i bruk elbiler, og vi er veldig takknemlige for Trondheims åpne holdning og vilje til å dele informasjon, sier Hannisdahl.

Prisen består av en splitter ny, knallgrønn elektrisk bil med kommunelogo, og et diplom. Bilen er av typen radiostyrt, og kan lades på alle de offentlige ladepunktene for elbil som kommunen har satt opp.

Think
Foto: Terje Christiansen / NRK

Øvrige nominerte

Oslo kommune

Gjennom sin innsats for å tilrettelegge for elbilparkering og utbygging av ladepunkter, har kommunen bidratt til at Oslo og omegn mest sannsynlig er den regionen med høyest elbiltetthet i verden. Kommunen er også i gang med å kartlegge behovet for ladbare biler i alle sine egne virksomheter, gjennom den nasjonale behovsundersøkelsen i regi av Grønn Bil.

Sandefjord kommune

Gjennom godt samspill mellom kommunepolitikere og administrasjon, har Sandefjord i 2010 tatt steget inn på pallplass, med Norges tredje største elbil- flåte. Brukerne har vært med hele veien fra behov til innkjøp. Grundig forarbeid og en forbilledlig prosess gjør at kommunen allerede har stor entusiasme blant brukerne som skal kjøre de 10 nye elbilene kommunen mottok i desember.

Tromsø kommune

Tromsø har ettertrykkelig bevist at elbiler fungerer også nord for polarsirkelen. Gjennom handlekraft og besluttsomhet har kommunen skaffet seg Norges nest største elbilflåte, og gjort mange fordommer mot elbil til skamme på veien. Brukerne har vært med i hele prosessen, og er i følge hjemmetjenestelederen ”søkk imponert".

Energiselskapet Buskerud

Selskapet har vært sentral i utbygging av nærmere 150 ladepunkter i Nedre Buskerud. Gjennom et enkelt og innovativt avtaleverk og stor entusiasme, har energiselskapet lykkes med og få både offentlige og private grunneiere med på laget. EB – modellen for utbygging av ladepunkter har vakt interesse også utenfor regionen, og står som et stjerneeksempel på gode partnerskap mellom grunneiere, operatører og utbyggere av ladepunkter.

Move About

Selskapet har gjennom sin innovative bildelsordning skaffet over 1.000 nye elbilsjåfører. Move About gir alle sine brukere enkel tilgang til elbil når de måtte trenge det, og har i løpet av kort tid etablert seg i flere byer i Norge og Norden. Selskapet har også flere store virksomheter på kundelisten, som Det Norske Veritas og KPMG.

Kristiansand Kommune

Kommunen har vært en foregangskommune for elektrifisering på Sørlandet, og opererer Norges fjerde største elbilflåte.

Er elbil svaret på miljøproblemen? Skriv din mening i kommentarfeltet.

Video fra Trøndelag

Nord i Trøndelag holder landets største sportsentusiaster til. Sigrid Rohde (54) fra Levanger er en av dem.
Den aller første av mange svært store transporter i forbindelse med vindkraftutbygginga på Fosen skjer i dag.
Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.