Knuser utstillingsvinduet

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa fratar Trondheim kommune statusen som utstillingsvindu for regjeringa.

Samferdsleminister Magnhild Meltveit Kleppa
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Årsaken er den elendige økonomien.

Kommunen fikk et driftunderskudd på 446 millioner kroner i fjor. Det betyr at det kan holde hardt for Trondheim å unngå å bli svartelista, skriver Kommunal Rapport.

Rådmannen har sagt at kommunens underskudd i fjor var på 208 millioner kroner. Men det var etter å ha tømt disposisjonsfondet. Dermed ble det et reelt driftsunderskudd på 5,1 prosent.

- Jeg forstår hva det innebærer, men om alle andre forstår, vet jeg ikke. Men jeg innser at selve driftsunderskuddet har vært for lite vektlagt, sier varaordfører Knut Fagerbakke (SV), til avisa.

Ordfører Rita Ottervik sier hun ikke har hatt tid til å svare Kommunal Rapport.

I løpet av tre år har kommunens netto driftsresultat blitt 1 milliard dårligere. Fra et positivt resultat på 539 millioner i 2006, til drøyt 446 millioner i minus i fjor.

- Vi kaller ikke situasjonen en krise, men en utfordring. Det var verre i 1992, sier finansdirektør Carl-Jakob Midttun.

- Det er urovekkende store negative tall Trondheim kommune viser. De har vedtatt et budsjett i balanse for i år. Holder ikke dette, bærer det rett inn på svartelista Robek, sier fylkesmann Kåre Gjønnes i Sør-Trøndelag,

Regjeringa har ment at Trondheim har vært selve symbolet på de rødgrønnes politikk. Nå har pipa fått ei anna låt.

- De har bygget ut et godt tjenestetilbud, de er en kvalitetskommune, de er en grønn-energi-kommune, og de har tilbakeført kommunen tidligere privatisert virksomhet. Men å framlegge et driftsunderskudd på 5,1 prosent diskvalifiserer Trondheim som utstillingsvindu for den rødgrønne regjeringa, sier Kleppa til avisa.