NRK Meny
Normal

Trondheim får piggdekkavgift på nytt

Politikerne i Trondheim snur og gjeninnfører piggdekkavgiften. Frp er forbauset over snuoperasjonen til Arbeiderpartiet.

Svevestøv

VIL HA MINDRE SVEVESTØV: Miljødirektoratet mener piggdekkavgift fører til mindre bruk av piggdekk og bedre luftkvalitet.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Politikerne i Trondheim vedtok på et møte i formannskapet tirsdag å gjeninnføre piggdekkavgiften som ble avviklet i 2010.

piggdekk

FLERE BRUKER PIGGDEKK I TRONDHEIM: I 2010 kjørte 80 prosent uten piggdekk i Trondheim. Etter at avgiften ble borte kjører 65 prosent uten piggdekk.

Foto: Frank Gøran Nordheim / NRK

Fremskrittspartiet er imot og forstår ikke at politikerne snur i denne saken.

Mens Miljødirektoratet mener dette er et godt tiltak for å redusere bruken av piggdekk i byen og for å fjerne farlig svevestøv og luftforurensning.

I forrige uke la Riksrevisjonen fram en rapport som viser at Trondheim er en av byene som har overskredet grenseverdien for svevestøv gjentatte ganger de senere årene.

Reduserer svevestøv

– Trondheim tar nå i bruk et virkemiddel som vi vet er effektivt for å få ned bruken av piggdekk. Vi ønsker at byene tar i bruk virkemidler for å få ned svevestøvverdiene. Sånn sett er dagens vedtak et bra tiltak, sier seksjonsleder Siri Sorteberg i Miljødirektoratet.

I dag er det bare Oslo og Bergen som har piggdekkavgift.

Fra neste år blir avgiften innført i Trondheim.

Laster innhold, vennligst vent..

Forbauset over snuoperasjon

Elin Marie Andreassen mener veisaltinga må reduseres

VIL IKKE HA PIGGDEKKAVGIFT: Gruppeleder i Frp i Trondheim, Elin Marie Andreassen, forstår ikke at politikerne har snudd.

Foto: Ole Jørgen Finnes

Fremskrittspartiet er det eneste partiet i Trondheim som i dag ikke vil ha piggdekkavgift. Gruppeleder Elin Marie Andreassen i Frp er forbauset over snuoperasjonen i formannskapet tirsdag.

– Arbeiderpartiet har vært tydelig hver gang saken har blitt behandlet og sa bare for seks uker siden nei til at avgiften innføres igjen. Det er uventet at partiet snur. Folk som har stemt på Ap i den tro at det ikke skal være piggdekkavgift må føle seg lurt, sier Andreassen.

Flertall for avgift

Varaordfører Hilde Opoku fra Miljøpartiet de grønne viser til at flertallet i formannskapet snur etter at rådmannen kom med et forslag om å innføre avgifta i sitt budsjett.

– Da ble det vanskelig for partiene å finne penger som kan erstatte dette, sier Opoku.

Hilde Opoku

VIL INNFØRE PIGGDEKKAVGIFT: Varaordfører Hilde Opoku i Miljøpartiet mener avgift kan få ned piggdekkbruken og samtidig gi inntekter til kommunen.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Kommunen vil øke inntekten med 23 millioner kroner neste år når det innføres piggdekkavgift på nytt.

Opoku viser til at bruken av piggdekk øker og at rapporter viser at luftkvaliteten i Trondheim over tid ikke er god nok.

– Det er naturlig å gjeninnføre gebyret i håp om å redusere piggdekkbruken, sier Opoku.

Mener avgift er unødvendig

Gruppeleder i Frp, Elin Marie Andreassen, mener Trondheim har fått til gode støvdempende tiltak og at det ikke er nødvendig å innføre avgiften på nytt.

– Man kan spørre seg hva som er motivet med å innføre avgiften på nytt. Er det renere byluft eller fordi kommunen trenger penger, sier Andreassen.

Piggdekk

DETTE VIL KOSTE: I 2010 måtte bilførere betale 1200 kroner i avgift i året om de brukte piggdekk. Neste år innføres avgiften i Trondheim igjen.

Foto: Nyhetsspiller / NRK