Hopp til innhold

Trønderske popstjerner feirer 50 år

De solgte 65 000 singler bare på en sang og lå mellom Beatles og Elvis på VG lista. Nå tar en ny generasjon navnet Gluntan og musikken videre.

De solgte 65 000 singler bare på en sang og lå mellom Beatles og Elvis på VG lista. Nå tar en ny generasjon navnet Gluntan og musikken videre.

SE VIDEO: 50 år med Gluntan

Med landeplager som «La oss leve for hverandre» og «Alle behøver en venn iblant», opplevde det trønderske bandet Gluntan nesten Beatles-tilstander utover 70-tallet.

Ville tilstander

Grunnlegger av Gluntan

Ørnulf Holte spilte bass og sang i Gluntan på 70-tallet

Foto: Tone Iversen / NRK

Tidligere vokalist, Ørnulf Holthe tenker tilbake på storhetstiden med et smil.

– Det var helt ufattelig, folk var helt gale. Jeg husker en gang vi spilte på Eidsvåg i Romsdal. Det kom busslaster med folk fra Molde, men bussene måtte kjøre de tilbake fordi lokalet var stappfullt, forteller Holthe til NRK.

Ørnulf Holthe (vokalist, bass), Torbjørn Strøm (tangenter) og nå avdøde Hans Thoresen (gitar, trompet) var de opprinnelige tre som startet Gluntan. Krovert Martin Michaelsen foreslo navnet og orkesteret startet i 1965.

– Jeg tror ikke jeg skjønner det helt selv. Vi var det desidert mest populære orkesteret i Norge, sier Ørnulf Holthe til NRK.

Nytt album

Bassist i nye Gluntan

Dag Kristian Viken er opptatt av å holde på det gamle, når de nå gir ut nytt album.

Foto: Hege Tøndel Jonli / NRK

I 1968 skrev de historie med «Langs hver en vei» og året etter kom «La oss leve for hverandre». Bandet har gitt ut nærmere 40 album, og siden oppstarten har 34 medlemmer vært innom bandet ifølge Wikipedia. Nå feires 50-årsjubileet med nytt album i god gammel Gluntan-stil.

Les også: Gluntan-profil sang for ransoffer

– Det er viktig å ta vare på det som har vært, og vi prøver å lage musikk etter de samme prinsippene som den gang. Vi bruker enkle instrumenter som piano, gitar, bass og trommer. Samtidig er det viktig at vi bruker låtskrivere som følger det Gluntan skal være i fremtiden, sier arvtakeren og "nytt" Gluntan-medlem Dag Kristian Viken.