NRK Meny
Normal

Trønderske branner kostet millioner i 2014

Nord-Trøndelag var det fylket i landet hvor det brant mest, til og med tredje kvartal i fjor. Da hadde man skader for omtrent 150 millioner kroner.

Brann Frøya

Lyngbrannen på Frøya i slutten av januar i fjor, førte til at flere hundre måtte evakueres fra sine hjem.

Foto: Joakim Halvorsen / NTB scanpix

Brannmannskaper i Trøndelag hadde et svært hektisk år i fjor. Brannåret startet i januar med den aller største, nemlig lyngbrannen i Flatanger, som kostet mange familier sine hus og hytter.

– Vi hadde så vidt kommet hjem fra Flatanger og rukket å sove ei natt før det begynte å brenne i Kvernlandbygget i Steinkjer, sier branningeniør John Kristian Storli.

– Et hektisk år

I slutten av januar begynte det også å brenne på Frøya i Sør-Trøndelag. Nok en lyngbrann førte til at flere hundre måtte evakueres.

– 2014 var et veldig hektisk år for oss. Vi håper 2015 blir bedre med færre branner, sier branningeniør med base i Steinkjer, Antje Panke til NRK.

De totale forsikringsutbetalingene i Sør-Trøndelag, til og med tredje kvartal i fjor, var på 90 millioner kroner. Men etter den tid har det også vært andre branner, som for eksempel brannen på Kieglekroa i Trondheim sentrum.

– En evig jobb å forebygge

Tirsdag denne uka var det nok en brann i Trøndelag. Et gartneri på Frosta tok fyr, og de materielle skadene ble store.

Beredskapsleder i Brannvesenet Midt IKS, Arnstein Kvelstad, sier det å jobbe forebyggende med brann er en jobb som aldri tar slutt.

– Vi har hatt et økende antall branner, men mange av årsakene er det for tidlig å si noe om. Det er mye svingninger i brannårsakene, sier han.

– Vi ønsker jo så klart å få rede på hvorfor det skjer, slik at det er noe vi kan forebygge seinere, sier Kvelstad.

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at det var 1638 utrykninger fra brannvesenet i Trøndelag i 2012, mens det var 1743 i 2013.

Hittil har det vært 381 utrykninger i Nordfylket i år, noe som er det høyeste tallet siden 2010.

Brann Flatanger

Det var i januar i fjor at det begynte å brenne i Flatanger. Brannvesenet brukte mange dager på å bekjempe flammene.

Foto: Ove Magne Ribsskog

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal
Femte året med spel i år