Hopp til innhold

Trøndersk teater tar urpremieren til Chile

Teaterstykket «Ambassadøren» er en historie om hjelpsomhet, med et dystert bakteppe. Avgangsstudentene på skuespillerutdanningen ved Nord Universitet tar med seg urpremieren til Santiago og Chile.

Nilsen og abedissen

Frode Nilsen (Erlend Haugen Vikhagen) på besøk i kvinnefengslet hvor han skal forsøke å få frigitt en ung politisk fange. Han hilser på en nonne (Andrea Norvik Jervell) som også ble en hjelper.

Foto: J.Haudemann-Andersen/NRK

Stykket handler om hvordan den norske diplomaten Frode Nilsen hjalp mange chilenere etter militærkuppet i 1973. Teksten er skrevet av Andrea Gutiérrez.

Regien er ved Rodrigo Malbrán, som har gått med ideen om forestillinga i årevis. Han og familien kom seg ut av Chile ved Nilsens hjelp.

Dette er mitt hjertebarn, og jeg har i lang tid hatt planer om å lage teater av historien. Som en slags gave og takk til Frode Nilsen og hans familie, sier Malbrán.

Urpremiere på nynorsk

I mai tar regissøren med seg teaterstudentene fra Nord-Trøndelag til Santiago. Der skal stykket framføres på nynorsk, men med kontinuerlig oversettelse på en godt synlig skjerm over scenen.

Erlend Haugen Vikhagen spiller rollen som Frode Nilsen som nyankommet diplomat i Santiago.

– Først og fremst er det fantastisk å tenke på hvordan han hjalp folk uten tanke på hvilken bakgrunn de hadde, sier Vikhagen.

– Vi må øve og pusse på det meste for å komme i mål. Det skal bli utrolig spennende å dra til Chile for å spille, sier han.

Rodrigo Malbrán

Rodrigo Malbrán er regissør og medforfatter til 'Ambassadøren'. Han var 11 år i 1973, og opplevde dramatiske ting under kuppet. Familien på fire kom seg til Norge takket være diplomaten Frode Nilsen.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen/NRK

Høydramatisk septemberdag

Da kuppmakere bombet presidentpalasset om morgenen 11. september 1973, forsto folk i Santiago at noe var veldig galt.

Utpå formiddagen ble landets president Salvador Allende, funnet død i presidentpalasset.

Han hadde like før holdt en avskjedstale til folket. Man antar at han tok sitt eget liv.

Kuppet ble ledet av den etter hvert beryktede Augusto Pinochet, og hadde støttespillere i alle forsvarsgrener.

Chile gikk inn i dyptgripende forandringer fra den dagen. Mange ble hjemsøkt og forfulgt av vold, fengsel og tortur.

Det offisielle tallet på drepte som følge av kuppet regnes til langt over 3000.

Knut Frydenlund ringte Frode Nilsen

Ambassadør Frode Nilsen

Frode Nilsen, diplomat, ambassadør og en genuin humanist som berget livet til flere hundre chilenere.

Foto: Thorberg, Erik / NTB scanpix

Fordi den norske ambassadøren til Chile ikke ville åpne ambassaden for politiske flyktninger etter 11. september, fikk Norge dårlig internasjonal omtale.

Tre uker etter kuppet ringte Knut Frydenlund til diplomaten Frode Nilsen, og ba ham om å dra til Santiago for å bistå i den spente situasjonen.

Nilsen brukte sine forbindelser og sine personlige egenskaper som diplomat, og berget mange liv.

– Nilsen var ikke bare intelligent, men også en handlingens mann med høy integritet, en humanist. Jeg tror han ville handlet på samme hjelpsomme måte overfor hvert enkeltmenneske, selv om utviklingen og den politiske situasjonen hadde vært motsatt av hva den var, sier Malbrán.

Sterk nostalgi

Teaterstykket om Frode Nilsen i Santiago, forteller om en kort periode av diplomatens liv.

I 1975 ble han utnevnt til ny ambassadør til Chile, noe han var fram til 1982.

Malbrán er førstelektor ved Nord universitet. Han har sin teaterutdannelse fra Frankrike, og har tidligere satt opp forestillinger med tekster av kjente poeter som Nicanor Parra og Pablo Neruda.

"Ambassadøren" spilles også under festspillene i Bergen, 7. juni.

Forsvarssjef Augusto Pinochet og president Salvador Allende

Forsvarssjef Augusto Pinochet og president Salvador Allende. Et fotografi som for mange rommer svært sterke følelser. Det er tatt 23. august i 1973. Tre uker etter leder Pinochet militærkuppet som fører til president Allendes død. Over 3000 mennesker ble myrdet i tida etter kuppet.

Foto: - / AFP