Hopp til innhold

Trøndersk IS-avhopper nekter straffskyld

Den norske IS-avhopperen som sitter fengslet i Tyrkia krever å bli løslatt.

IS-avhopper

Mannen ble fengslet da han forsøkte å krysse grensen ulovlig til Tyrkia i april. Under et fengslingsmøte i byen Kilis forrige uke nektet han straffskyld, ifølge VG.

– Når de tyrkiske soldatene ba meg stanse, så stanset jeg. Jeg godtar ikke skyld, sa nordmannen i retten.

Ifølge Adresseavisen skal den norske borgeren være en 32 år gammel verdalsmann som forsvant i desember 2014, for så å dukke opp i Den islamske staten (IS).

– Jeg ville forlate organisasjonen

VG har fått bekreftet fra en talsmann ved det tyrkiske presidentkontoret at nordmannen risikerer en terrortiltale i Tyrkia. Mannen skal ha fått religiøs opplæring og våpentrening fra IS, og ble fengslet da han forsøkte å flykte.

– Jeg angrer. Det var derfor jeg ville forlate organisasjonen, så jeg kunne treffe min familie, sier han.

Målet med flukten var ifølge advokat Steinar Wiik Sørvik, å ta seg til den norske ambassaden i Ankara, og melde seg der.

Har besøkt avhopperen i fengselet

Den norske ambassaden i Tyrkia har vært på besøk hos avhopperen i fengselet i Gaziantep i Tyrkia.

– Utenrikstjenesten yter konsulær bistand i saken i henhold til gjeldende retningslinjer og rammer for bistand til fengslede nordmenn i utlandet, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Guri Solberg til NRK.

Konsulær bistand betyr at de bistår med advokat og praktiske ting i fengselet. Solberg sier at utenrikstjenesten ikke kan gi ytterligere kommentarer til en pågående sak.