NRK Meny
Normal

Trøndersk IS-avhopper nekter straffskyld

Den norske IS-avhopperen som sitter fengslet i Tyrkia krever å bli løslatt.

Laster kart, vennligst vent...

Mannen ble fengslet da han forsøkte å krysse grensen ulovlig til Tyrkia i april. Under et fengslingsmøte i byen Kilis forrige uke nektet han straffskyld, ifølge VG.

– Når de tyrkiske soldatene ba meg stanse, så stanset jeg. Jeg godtar ikke skyld, sa nordmannen i retten.

Ifølge Adresseavisen skal den norske borgeren være en 32 år gammel verdalsmann som forsvant i desember 2014, for så å dukke opp i Den islamske staten (IS).

– Jeg ville forlate organisasjonen

VG har fått bekreftet fra en talsmann ved det tyrkiske presidentkontoret at nordmannen risikerer en terrortiltale i Tyrkia. Mannen skal ha fått religiøs opplæring og våpentrening fra IS, og ble fengslet da han forsøkte å flykte.

– Jeg angrer. Det var derfor jeg ville forlate organisasjonen, så jeg kunne treffe min familie, sier han.

Målet med flukten var ifølge advokat Steinar Wiik Sørvik, å ta seg til den norske ambassaden i Ankara, og melde seg der.

Har besøkt avhopperen i fengselet

Den norske ambassaden i Tyrkia har vært på besøk hos avhopperen i fengselet i Gaziantep i Tyrkia.

– Utenrikstjenesten yter konsulær bistand i saken i henhold til gjeldende retningslinjer og rammer for bistand til fengslede nordmenn i utlandet, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Guri Solberg til NRK.

Konsulær bistand betyr at de bistår med advokat og praktiske ting i fengselet. Solberg sier at utenrikstjenesten ikke kan gi ytterligere kommentarer til en pågående sak.

Video fra Trøndelag

På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.
Marius Helmersen jobber som automatør ved Sykehuset Levanger. På fritiden bruker han all ferie og en halv million av egen lomme for å kjøre motorsykkel i ørkenen.