Trøndersk film nominert til student-Oscar

Eksamensfilmen «Generation Mars» er spilt inn i Trondheim og Levanger. Nå har den blitt nominert til den gjeveste utmerkelsen.

Generation Mars

Filmen «Generation Mars» er nominert til student-Oscar. Det er fjerde gang at studenter fra Høgskolen i Lillehammer er nominert til den gjeve prisen.

Foto: Privat

– Det er selvfølgelig helt konge. Et stort kompliment til en fantastisk gjeng som har jobbet sammen, sier produksjonsdesigner Marius Winje Brustad som er fra Ytterøy i Levanger.

Det var Innherred som først omtalte saken.

Filmen handler om jenta Astrid (spilt av Inga Ibsdotter Lilleaas) som har vunnet en konkurranse om å bli første den første personen med enveisbillett til planeten Mars. Filmen følger henne gjennom hennes siste dag på jorda. Nå har den blitt nominert til en student-Oscar i kategorien beste utenlandske film.

– Filmen var vår eksamensfilm. Den er inspirert av det virkelige «Mars-one» prosjektet, som har som mål å sende folk til Mars med enveisbillett innen ti år, sier manusforfatter Jørgen Færøy Flasnes fra Steinkjer.

Spilt inn i Trøndelag

Vanligvis ville de lagt innspillingen til Lillehammer hvor filmskolen er. Men på grunn av at ungdoms-OL ble arrangert mens de skulle lage filmen, måtte de filme en annen plass. Da var Trøndelag naturlig å «rømme» til.

– Det er dyrt å lage film i Oslo. Vi visste at dersom vi reiste til Trøndelag så kom vi til å få masse hjelp av bekjente, sier Færøy Flasnes.

Jørgen Færøy Flasnes

Jørgen Færøy Flasnes fra Steinkjer har skrevet manuset til filmen.

Foto: Privat

Også Brustad syns det var fint å være i kjente omgivelser under innspillingen.

– Vi har fått utrolig mye støtte fra privatpersoner. Folk har hjulpet oss og stått på hele veien for at filmen skal bli best mulig. Det har vært en utrolig entusiasme i Trøndelag.

Men selv om filmen er spilt inn i Trøndelag, tror han ikke det blir lett for folk å kjenne seg igjen.

– Vi vil jo skape vårt eget univers i filmen. Alt du ser i filmen er trøndersk, men jeg er usikker på om folk vil kjenne seg igjen. Kanskje i deler av Trondheim, sier Brustad.

Utdeling i Los Angeles

Filmen er en av syv nominerte. Dersom den blir valgt ut blant de tre beste, tar hele teamet turen til Beverly Hills i Los Angeles.

– Der vil det bli utdelt gull, sølv og bronse, sier Færøy Flasnes

De to trønderne er strålende fornøyd med hvordan filmen har blitt mottatt sålangt, men de er ikke fremmed for en tur til USA i september.

– Vi er veldig stolte av arbeidet vårt uansett hvordan det går, men jeg tror jeg snakker for alle sammen når jeg sier at det hadde vært utrolig kult med en tur til Los Angeles, sier Brustad.

Marius Winje Brustad

Marius Winje Brustad er produksjonsdesigner på «Generation Mars».

Foto: Privat

– Det er totalt uventet at filmen har blitt lagt merke til på denne måten. Alt heretter er en bonus, sier Flasnes.

Filmen har premiere på filmfestivalen i Haugesund senere denne måneden.