NRK Meny
Normal

Trønderpatriotisme

Redaktør i Vårt Land, Jon Magne Lund, mener at nominasjon av bispekandidater i Nidaros er et utslag av trønderpatriotisme.

Nidarosdomen
Foto: Arne Sjøhagen

Onsdag ble lista over de fem nominerte til embetet som ny biskop i Nidaros presentert. Lista har skapt diskusjon, først og fremst på grunn av navna som ikke var der. Redaktør i Vårt Land, Jon Magne Lund, er overrasket over nominasjon.

- Jeg tror nominasjon er utslag av en viss trønderpatriotisme. Samtidig er det overaskende at Berit Lånke ikke er med på listen. Selv har hun jo uttalt at hun er overrasket også, sier Lund.

Lånke har blitt omtalt som favoritt i flere medier, og hun fikk mange stemmer fra menighetsrådene i den første høringsrunden. Adresseavisen uttalte blant annet på lederplass at hun var deres favoritt.

Lund vet ikke hvilke kriterier de har lagt til grunn, men synes det er veldig merkelig at Lånke ikke er med. Han legger til at man kan stemme på kandidater som ikke står på lista, selv om det blir vanskelig å nå opp.

- I så fall må det en regional og omfattende kampanje til, sier Lund

Lund tror Ingrid Vad Nilsen, prost i Kongsvinger, nå seiler opp som favoritt.

- Ut fra et kirkelig helhetsbilde så er Ingrid favoritt etter min mening, men Tor Singsaas er også en sterk kandidat.

Nå går prosessen inn i en ny fase, der både lokale og nasjonale instanser skal stemme på de fem kandidatene. Lund mener en offentlig debatt er viktig, men tror ikke den vil bli veldig omfattende.

- Jeg tror ikke det blir en bred offentlig debatt, men hvis det blir det så hadde det vært interessant. Blant annet hadde det vært interessant å se hvordan de ulike kandidatene profilerer seg. Bispevalget i Nidaros er en viktig sak. Det er viktig for den Norske Kirke og er en sak flest mulig burde involvere seg i, avslutter Lund.