Hopp til innhold

Trønderne kan bli stående nesten alene

Trøndelag kan bli den eneste nye sammenslåtte regionen her til lands. Det tror en av landets fremste forskere på regionpolitikk, professor Asbjørn Røiseland ved Nord universitet i Bodø.

Asbjørn Røiseland

Professor Asbjørn Røiseland tror ikke mange fylker vil slå seg sammen til nye regioner i Norge.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Sammenslåingsprosessen ser nå ut til å stoppe opp alle andre steder, bortsett fra i Agder-fylkene og i Trøndelag. Resultatet kan bli at regjeringen ikke gir nye statlige oppgaver til fylkene, tror Røiseland.

– Ubetydelig aktør

– Jeg tror dette vil fortsette som før. Der fylkeskommunen driver litt regional utvikling, men ellers vil bli en ganske ubetydelig aktør i det norske politiske landskapet, sier Asbjørn Røiseland.

På Vestlandet har allerede Rogaland og Møre og Romsdal sagt nei til å bli med i en ny storregion.

– Da blir det ikke noen ny region hvis ikke Stortinget gjennomfører sammenslåingen med tvang, og det virker lite sannsynlig, mener professoren.

Heller ikke storregionen Viken rundt Oslofjorden ser ut til å bli en realitet.

– Nei, Oslo ser ikke ut til å være interessert, og i tillegg sier også andre fylkeskommuner nei, fortsetter han.

Nei i Finnmark

Anne Marit Mevassvik, fylkesrådsleder Nord-Trøndelag

Anne Marit Mevassvik er fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

I Nord-Norge har Finnmark allerede avvist å være med i en region med Troms og Nordland, og da står man stort sett igjen med Agder og Trøndelag.

– Det er veldig synd, og det ville vært viktig å få til regioner også andre steder for det regionale folkevalgte organet. Dessverre kan dette bety begynnelsen på slutten for fylkeskommunene, frykter fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik (Ap) i Nord-Trøndelag.

Ingen nye oppgaver

I Trøndelag har fylkene allerede sagt ja til å slå seg sammen, men det ser ikke ut til å medføre flere statlige oppgaver som helseforetakene og NAV.

– Dette virker veldig halvhjertet og så langt har det ikke kommet signaler om noen nye tunge oppgaver til regionene som mange mener vil være en absolutt forutsetning for å få nye regioner, sier Asbjørn Røiseland.