NRK Meny
Normal

Trøndere er sprekest

Trønderne har best kondisjon og de beste skiløperne. Verken mer eller mindre. Tilfeldig? Neppe.

Marit Bjørgen

marit Bjørgen stiller sterkt i langrennsporet i år.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ei kartlegging fra Helsedirektoratet taler sitt tydelige språk. Trøndere og folk fra Sogn og fjordane er de sprekeste. Kondisjon, balanse, bevegelighet og styrke er undersøkt.

– Det er ikke urimelig å anta at trønderne er forholdsvis aktive sammenlignet med resten av befolkninga, sier idrettsforsker ved NTNU, Jan Erik Ingebrigtsen til Adresseavisen.

God utdanning

Ingebrigtsen har ledet testinga av trønderne i denne undersøkelsen der 900 personer i alderen fra 20 til 85 år er undersøkt. De kommer fra alle kanter av landet.

Ingebrigtsen mener noe av årsaken til at trønderne stikker seg ut er at Trondheim er en universitetsby. Her er det mange folk med høy utdanning. Undersøkelsen bekrefter nemlig at folk med lavere utdanning er i dårligere fysisk form enn de med høyere utdanning.

Barnas skidag i Granåsen

Trønderske skitradisjoner er sterke, mener professor. Her er bilde fra Barnas skidag i Granåsen.

Foto: Roar Hansen

Skitradisjon

Et annet poeng er at tradisjonen med søndagstur er godt etablert.

En svensk professor har forsøkt å finne ut hvorfor det kommer så mange gode skiløpere fra Trøndelag. Hans konklusjoner er interessante, kanskje spesielt for trøndere. Han har i boka «Kroppens geni - Marit, Petter och skidåkning som lidelse» fulgt Marit Bjørgen, Petter Northug og det norske og svenske ski landslaget.

– For det første finnes det snø, mye snø. Og det er et bra skiterreng med høye fjell og dype daler. Og så bor man ganske spredt så man må gå på ski til skolen som barn, sa Sverker Sörlin i tv-programmet Skavlan.

Northug eksempel

Sörlin trekker fram Petter Northug som eksempel og viser at han gikk på ski til skolen så sent som på 90-tallet.
Og at familien laget en belyst skibakke hjemme der han konkurrerte med sin bror.
Han også det å være god på ski er en måte å få respekt på i Trøndelag.
Under arbeidet med boken fant han også ut at det var lærere som lot ungene få ekstra lange friminutter de gangene det var skiføre. Og at alle syntes det er viktig å være god på ski.

Sverker Sörlin

Professor Sverker Sörlin har jaktet på hemmeligheten bak suksessen til Petter Northug, Marit Bjørgen og andre trønderske skistjerner.

Foto: SVT

Mangler andre tilbud

Ifølge Sörlin skyldes suksessen at unger på bygda i Trøndelag ikke har så mye annet å drive med om vinteren enn å gå på ski.

– Et bilde jeg har med meg fra disse tettstedene er at det ikke finnes ungdomshus, kino, idrettshall og det blir mørkt om kvelden. Hva skal man gjøre? Jo, man drar til lysløypa, sier han.