NRK Meny
Normal

– Frihet til å være sosialdemokrat, høyremann og litegrann Frp'er

De har begge brutt ut av hvert sitt politiske parti, men har likevel hatt makta i hver sin kommune de siste 12 årene. Både Gunnar Hoff Lysholm og Oddvar Indergård håper på fire nye år med ordførerklubba som partipolitisk uavhengige.

Gunnar Hoff Lysholm og Oddvar Indergård

Ordfører i Orkdal Gunnar Hoff Lysholm (t.v.) og ordfører i Agdenes Oddvar Indergård savner ikke partitilhørighet.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Trøndelags eneste ordførere uten noe parti i ryggen skiller seg slett ikke ut når alle Sør-Trøndelags ordførere og rådmenn er samlet til konferanse i Trondheim.

De er, som mange andre med ordførerkjede rundt halsen, menn over 50 år med grått hår, grå dress og et stort smil.

Men de har ikke små roser eller firkløvere festet på jakkeslaget, slik som resten av forsamlingen.

– Utfordrere til det partipolitiske systemet

For i Orkdal og Agdenes har folk gitt sine stemmer til andre enn de politiske partiene. Her er det Orkdalslista og Felleslista for bygdeutvikling som dominerer i kommunestyret.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gunnar Hoff Lysholm og Oddvar Indergård

Gunnar Hoff Lysholm (t.v.) og Oddvar Indergård er de eneste ordførerne i Trøndelag som ikke representerer et parti.

Foto: Lise Sørensen / NRK

– Vi er begge utfordrere til det partipolitiske systemet. Vi er politiske til gangs, men vi mener partipolitikken er uvesentlig i lokalsamfunnet. Her er det saker og personer som rår. I stedet for å krangle om partipolitiske kjepphester, er vi veldig resultatorienterte og får til saker, rett og slett, sier Oddvar Indergård fra Agdenes.

For uten sentrale partiprogram og årsmøtevedtak å ta hensyn til, er de to ordførerne friere i sin politikk.

– Som ordfører for en bygdeliste har du friheten til å være sosialdemokrat når det gjelder forvaltning av naturressurser og helse og omsorg. Du kan være litt Høyremann når det gjelder næringsutvikling, og du kan være litegrann Frp’er når det gjelder bompenger.

– Ellers kan du konsentrere deg om å gjøre det beste for det lokalsamfunnet som du lever i, sier Gunnar Hoff Lysholm til NRK.no.

Hoff Lyshom og Indergård er to av i alt 17 bygdelisteordførere i landet.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Brøt med partiene, fikk med ildsjelene

Både Hoff Lysholm i Orkdal og Indergård i Agdenes har partipolitisk fortid.

Orkdals øverste politiske leder var Frp’er, men startet opp Orkdalslista for 20 år siden blant annet sammen med en SV’er på grunn av misnøye med de politiske partiene.

Oddvar Indergård satt fire år som ordfører for Høyre i Agdenes fra 1995 til 1999 før han meldte seg ut og startet opp Felleslista for bygdeutvikling.

Også han ble uenig med partiet sitt. På samme tid oppdaget han at det var mange ildsjeler i lokalmiljøet som hadde lyst til å engasjere seg, men ikke partipolitisk.

– Når de fikk tilbud om å bli med på en partipolitisk uavhengig liste, ble de med. Vi fikk ildsjelene på banen, de som var ivrige i lag og organisasjoner. Vi vitaliserte lokalpolitikken betraktelig, sier Indergård om det som skjedde for 12 år siden.

Ikke alle er glade i bygdelistene

Konferanse for ordførere og rådmenn

Ordførerne i Orkdal og Agdenes skiller seg ikke ut på konferanse med andre ordførere, men ikke alle er tilhengere av bygdelister.

Foto: Lise Sørensen / NRK

I dag savner han ikke partitilhørigheten. Selv ikke sammen med de mange ordførerne på konferansen i Trondheim som alle har et parti i ryggen.

Her summer det i stemmer og kniver og gafler klirrer mot tapastallerkene i lunsjen. De to partiuavhengige stiller likt med de andre, men ikke alle liker at de står utenfor ideologi og parti.

Kari Slungård, ordfører i Tydal

Ordfører i Tydal, Kari Slungård fra Venstre.

Foto: Lise Sørensen / NRK

– Jeg synes de kunne signalisert et politisk standpunkt, for de har vel en politisk oppfatning. Men ellers synes jeg det er greit med bygdelister. Oddvar og Gunnar er veldig greie å samarbeide med og de har konstruktive meninger, sier Venstres Kari Slungård som er ordfører i Tydal til NRK.no.

– Synes vi skal ha politisk tilhørighet

Også ordføreren i nabokommunen Røros, Hans Vintervold fra Arbeiderpartiet, er skeptisk til bygdelister.

– Jeg er ikke så glad i bygdelistene. Jeg synes vi skal ha en politisk tilhørighet og et helhetlig syn. I alle fall de som dukker opp i enkeltsaker er jeg ikke så glad i.

Hans Vintervold, ordfører i Røros

Ordfører i Røros, Hans Vintervold fra Arbeiderpartiet.

Foto: Lise Sørensen / NRK

– Hva med de som ikke er dannet for å tale saken til noen få, slik som Orkdalslista i Orkdal og Felleslista for bygdeutvikling i Agdenes?

– De er gjenvalgt flere ganger, så de gjør sikkert en god jobb. De har et politisk bakteppe som gjør at de fungerer godt.

Også de to ordførerne skiller mellom bygdelister som jobber aktivt for alle i kommunen, og de som jobber for noen få.

– Å jobbe for noen få i en kommune kan være med på å lage konflikter og grendestrid. Det gir uro og strid for lokaldemokratiet. Alle skal ha lik behandling, uansett postnummer, sier Gunnar Hoff Lysholm.

– Kommunevalget er et personvalg

Nettopp det er kanskje avgjørende for å sitte med makta i en kommune over flere perioder, slik som bygdelistene i Orkdal og Agdenes.

Hør radioreportasjen her:

Men Hoff Lysholm og Indergård tror også de er valgt for det de har utført gjennom sine politiske karrierer, og fordi de har vist at de er i stand til å ta vare på kommunen.

– Det er veldig personavhengig, kommunevalget er et personvalg. Jeg tror ikke folk bryr seg om hvor ordføreren kommer fra, jeg tror folk bryr seg om hva som blir gjort. Folk er opptatt av de nære ting, hvordan barnehagen og skolen fungerer, vi sørger for at folk får et bra tilbud her, sier Indergård.

Han tror det er en fordel med en fortid i et parti, en organisasjon eller som bedriftsleder hvis man skal nå til topps som en partipolitisk uavhengig ordfører.

– Du må ha resultater å vise til, da blir det enklere.

– Trivelige folk

Nå satser begge på at resultatene skal gi dem fire nye år med ordførerklubba.

Hallgeir Grøntvedt, ordfører i Ørland

Ordfører i Ørland, Hallgeir Grøntvedt fra Senterpartiet.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Over tapastallerkene på konferansen i Trondheim finner vi også partipolitiske ordførere som samarbeider med de to i Orkdalsregionen.

– Det er trivelige folk, sier Senterpartiordfører i Ørland, Hallgeir Grøntvedt.

– Du tenker ikke på at de ikke har et parti i ryggen?

– Jo, kanskje litt på hvordan de klarer å holde kontakten oppover i systemet. Vi har jo sentrale og regionale politikere vi kan bruke i enkelte sammenhenger. Men det ser ut som de bruker andre kanaler for å få frem sakene de vil ha fokus på.

– Viktigst hvilken region politikerne på Stortinget er fra

Denne innvendingen er noe de to ordførerne har hørt før fra partipolitiske politikere. Men Oddvar Indergård ser ikke på det som et problem.

– Vi har oppdaget at det viktigste er ikke hvilket parti representantene på Stortinget tilhører. Det viktigste er hvilken region de kommer fra.

Når kun kniven og gaffelen er tilbake på tapastallerkene får ordførerne fra Ørland og Agdenes beskjed om å smile til fotografen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hallgeir Grøntvedt, Vibeke Stjern, Oddvar Indergård og Gunnar Hoff Lysholm

Arbeiderpartiets Vibeke Stjern hoppet inn i fotoseansen med Senterpartiets Hallgeir Grøntvedt (t.v.) og Oddvar Indergård.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Under fotoseansen hopper Vibeke Stjern inn i bildet. Hun er Arbeiderpartikvinne, ordfører i Åfjord og en varm tilhenger av sin kollega i Agdenes selv om han står utenfor partiene.

– Oddvar er en kjernekar og en vanvittig dyktig ordfører. Det er ikke noe problem at han ikke har et parti i ryggen når man er så sterk, tydelig og klar som Oddvar. Da har det ingen betydning.

Håper på fire nye år

Både Oddvar Indergård og Gunnar Hoff Lysholm har hatt ordførerklubba i 12 år. Valget den 12. september vil vise om det de har oppnådd de siste tre periodene gir dem fire nye år med makta.

– Jeg håper jeg får fire nye år. Jeg er veldig motivert, jeg har ikke vært så motivert de siste periodene som nå. Jeg har et veldig brennende engasjement, og tror jeg har mye å gi, avslutter Indergård.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.