Trøndelags beste klassequizere

Vuku oppvekstsenter og Sverresborg skole vant hver sin fylkesfinale, og skal nå forsvare trøndernes ære under landsfinalen i Klassequizen i mai.

Dette er de smarteste 10.-klassingene i Trøndelag. Klikk på denne videoen for å se hvordan Vuku oppvekstsenter og Sverresborg skole vant fylkesfinalene i Klassequizen.

SE BEGGE FYLKESFINALENE HER: Elevene fra Sverresborg skole og Vuku oppvekstsenter er de smarteste 10.-klassingene i Trøndelag (programleder Solveig Hareide i midten).

Sluttspurten er i gang for NRKs kunnskapskonkurranse for landets ungdomsskoler.

Vet du hvem som skrev boka om Bør Børson Jr.? Og hva kalles egentlig tidsepoken mellom år 500 og år 1050? Det var blant spørsmålene elevene i trønderfylkenes finaler i Klassequizen måtte bryne seg på.

(Saken fortsetter under bildet)

Fylkesvinnere Klassequizen Nord-Trøndelag

Sivert Forbord, Julie Bjørken og Johannes Voll fra Vuku oppvekstsenter danket ut alle de nordtrønderske lagene i Klassequizen.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Puls i studio


10 lag fra Nord-Trøndelag og 16 lag fra Sør-Trøndelag var med i de innledende rundene.

Onsdag 13. februar møttes de to beste quizlagene fra Sør-Trøndelag og de to beste quizlagene fra Nord-Trøndelag til kamp i NRKs studio i Trondheim.

– Jeg hadde bra høy puls, ja, innrømmer Julie Bjørken.

Hun er en av de tre elevene fra Vuku oppvekstsenter i Nord-Trøndelag som nå forbereder seg til landsfinalen i Oslo i mai.

Landsfinalen blir sendt på riksdekkende TV i beste sendetid. Også fylkesfinalen skal kringkastes.

– Jeg har aldri vært på TV, så det er kjempespennende. Også er det artig å se hvordan TV-program lages, sier Bjørken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sverresborg skole i Klassequizen

Ragnhild Risnes, Mathias Munkvik og Mia Bekkevar fra Sverresborg skole jublet over Oslo-tur og prispengene på 5000 kroner.

Foto: NRK

Feiring i bussen

Særlig fylkesfinalen for Nord-Trøndelag bød på høy temperatur i studio.

Vuku oppvekstsenter og Halsen ungdomsskole fulgte hverandre tett. Helt til Vuku-gjengen altså tok seieren, og prispengene på 5000 kroner.

Vi sang «We are the champions» i bussen på vei hjem, ler Bjørken.

Hennes favorittkategori var den om skisporten, fordi hun står på ski selv.

Holdt ledelsen helt ut


I Sør-Trøndelag var Sverresborg skole fra Trondheim selvskreven til finalen, med flest poeng av alle fra de innledende rundene.

Så briljerte de også onsdagens fylkesfinale, etter å ha holdt ledelsen fra start mot sin motstander fra Stadsbygd skole. Sverresborg vant til slutt med stillingen 9–7 etter å ha gitt fra seg noen poeng i kategorien "Øre".

– Kan mer enn du tror

Elisabeth Skarrud

Elisabeth Skarrud tror mange voksne ville slitt med å svare på noen av spørsmålene som ungdommene fikk.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Elisabeth Skarrud har ledet organiseringen av Klassequizen for NRK Trøndelag. Hun er imponert over kunnskapsnivået blant elevene.

– På Klassequizens t-skjorter står mottoet «Vi kan mer enn du tror». Og det har virkelig disse elevene vist. De er kjempeflinke og ivrige, sier Skarrud.

Hun sier NRK Trøndelag med vilje har gjort spørsmålene litt vanskelige, for å kunne sile ut en klar vinner.

– Tror du alle voksne kunne svart på disse spørsmålene?

– Nei, det er det morsomme. Jeg tror det er mange som ville slitt. Ungdommene er flinke. Og om noen lurer, det var Johan Falkberget som skrev boka om Bør Børson, smiler Skarrud.