Hopp til innhold

Sju steder fikk registrert tropenatt i Trøndelag

Sju steder fikk registrert tropenatt i Trøndelag natt til søndag. Varmest var det på Værnes hvor temperaturen aldri ble lavere enn 21,3 grader, opplyser Meteorologisk institutt.

Badeliv på Vestvikan, Indre Fosen

VARMT VED HAVET: Over tretti grader, og strålende sol. På stranda Vestvikan i Indre Fosen i Trøndelag er det god stemning.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / nrk

Så lenge temperaturen ikke kommer under 20 grader, regnes det for tropenatt. Og natt til søndag ble det målt så høye temperaturer på følgende steder i Trøndelag; Værnes (21,3), Kvithamar (21,2), Rissa (20,9), Frosta (20,6), Åfjord (20,5), Trondheim – Voll (20,3) og Buholmråsa fyr (20,2).

Men aller varmest i landet i natt var det i Nordland. For den høyeste minimumstemperaturen i Norge ble målt til 21,6 grader på Kvaløyfjellet i Sømna kommune, 302 meter over havet.

Varslet tropenatt

Det har vært varmt i Trøndelag i flere dager, og lørdag ble det målt over 30 grader på flere plasser. Meteorologene var derfor ganske sikre på at trønderne ville få oppleve årets første tropenatt.

– Vi skal ikke utelukke at det blir tropenatt i Trøndelag i natt. Det kan være små marginer som skiller, sa meteorolog hos Meteorologisk institutt, Gunnar Livik, til NRK lørdag ettermiddag. Og han fikk altså rett.

Natt til lørdag hadde Færder fyr i Vestfold landets første tropenatt. Natt til søndag lå det an til at det også ble en rundt Oslofjorden.

– Den første tropenatta kom ved fyrstasjoner på sør-østkysten av Norge. Der er det varmere overflatevann enn i Trøndelag, og det blir ikke samme kjøling. Men jeg tror det kan bli nære på også i Midt-Norge i natt, fortalte Livik lørdag.

Bading på Hoøya i Steinkjer

OVER TRETTI GRADER: I Steinkjer er det målt 30,5 grader i dag. Dette er fra Hoøya hvor bading kommer godt med i varmen.

Foto: Kristin Agerlie / nrk

31,3 grader på Hitra lørdag

Lørdag var det 30 grader mange steder i Trøndelag. Varmest var det på øya Hitra. Her kom temperaturen opp i 31,3 grader på målestasjonen på Sandstad.

Varmen har fått folk til å strømme ned til strendene.

– Vi har vært her i fire timer, og blir nok ut dagen, sier Anita Sjøbakk Dyrendahl.

Hun har med seg datteren Elena ut til stranda Vestvikan i Indre Fosen. Der var det fullt av folk lørdag ettermiddag.

Like utenfor ligger øyene Hitra, Frøya og havet. Men havet legger ikke en demper på badetemperaturene.

Anita Dyrendahl Sjøbakk og datteren Elena.

NYTER GODVÆRET: Anita Dyrendahl Sjøbakk og datra Elena nyter temperaturer på over tretti grader på stranda i Trøndelag.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / nrk

– Det er varmt også i vannet. Det ble målt 19 grader i går. Særlig når det blir flo, er det veldig godt og varmt i sjøen nå, sier Bryony Finsaas.

Dagsrekorden for temperaturen i lufta kan bli høyere enn hva som var meldt inn midt på dagen lørdag.

– Vi ser at de aller høyeste temperaturene blir målt vanligvis mellom klokka 15 og 17, sier meteorolog Gunnar Livik.

Lørdag ettermiddag var det Lade i Trondheim som har hatt den aller høyeste temperaturen i Trøndelag med 32,4 grader. Åfjord målte 31,3 grader lørdag, Søndre Egge i Steinkjer 31,4, Værnes målte også 31,4, Rørvik lufthavn 30,5, Orkdal 30,7, Høvringen i Trondheim 31,9 og Selbu 29,9.

Oslo og Trondheim slått av Nesbyen

Oslo og Trondheim hadde samme varmerekord for Norge fram til Nesbyen fikk sin, på dagen akkurat 50 år siden lørdag.

– Både Trondheim og Oslo har rekorder på 35 grader. Begge ble satt i juli i 1901, sier Livik.

Men Nesbyen i Hallingdal slo begge rekordene i 1970, og har rekorden med 35,6 grader.

For Trøndelag sin del så er det Høylandet som har rekorden for juni måned. Den ble satt i 2002, og var på 32,5 grader. Det vil si 0,1 grad varmere enn hva det var på Lade i Trondheim lørdag.

Gunnar Livik, meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet

UTELUKKER IKKE TROPENATT I TRØNDELAG: Meteorolog hos Meteorologisk institutt, Gunnar Livik, sier det ikke er usannsynlig at det blir tropenatt også i Trøndelag lørdag.

Foto: Meteorologisk institutt