Hopp til innhold

Trøndelag hardt rammet av kutt

Sør-Trøndelag er blant fylkene i Norge som rammes hardest av nedskjæringene i oljesektoren.

Kuttene i oljebransjen merkes godt i Midt-Norge.

Kuttene i oljebransjen merkes spesielt godt i Midt-Norge.

Det viser nye tall fra Norges Ingeniør- og teknologiorganisasjon (NITO).

I Sør-Trøndelag står 83 av medlemmene til NITO uten jobb. Organisasjonen frykter også store mørketall.

– Vi tror en del står midt i en nedbemanningsprosess nå, og derfor ikke har fått meldt seg arbeidsledige på NAV enda, forteller kontorleder i NITO i Sør-Trøndelag, Karin Synnøve Røe, til NRK.

Frykter nedturen sprer seg

Karin Synnøve Røe

Kontorleder i NITO i Sør-Trøndelag, Karin Synnøve Røe

Foto: NRK

Aibel har i løpet av året sagt opp nærmer tusen ansatte, i Stjørdal er tallet drøyt hundre. I mai i år skal det bare være 40 igjen på Stjørdal. Tillitsvalgt i NITO i Stjørdal, Tarje Karlsen er bekymret.

– Oljebransjen er såpass viktig for Norge at får dette holde på i langt tid fremover vil det spre seg til andre bransjer også, sier Karlsen til NRK.

Nye kontorer i Stjørdal sto klare til å huse om lag 250 ansatte, men nå er mer enn halve bygget ikke i bruk. Karlsen forteller at Stjørdal blir ekstra hardt rammet av det som skjer i bransjen nå.

– Mer enn halvparten av langtidskontraktene våre er med Statoil og de kutter kostnadene akkurat nå. På toppen av det er det lav aktivitet i hele markedet for andre oppdrag, sier Karlsen.

– Bør holde på nøkkelpersoner

Tarje Karslen

Tillitsvalgt i NITO i Stjørdal, Tarje Karlsen.

Foto: NRK

Tekna rammes også av nedskjæringene. Organisasjonen har 12 000 medlemmer i olje- og gass-sektoren.

Generalsekretær i Tekna, Ivar Kristensen, mener tallene ikke er alarmerende.

Men dette er alvorlig, og det er viktig at bedriftene ikke nedbemanner kompetanse de trenger til nye kontrakter. Oljesektoren vil fortsette å skape nye verdier, sier han.

Det er ikke bare Aibel som kutter nå. Statoil har kuttet om lag 2000 ansatte den siste tiden, og mandag ble det klart at Det Norske må også si opp innleide konsulenter.

Flere omskolerer seg

Tekna har merket økt pågang fra sine medlemmer. Åse Vellene Tveit, leder ved Teknas distriktskontor i Midt-Norge, forteller at mange medlemmer ber om råd.

– Vi forsøker å bistå praktisk og juridisk. Nå jobber vi med kurs som skal tilbys tillitsvalgte, som står midt oppi nedbemanningsprosessen, sier Vellene Tveit.

Karlsen i NITO i Stjørdal sier oppfølgingen betyr mye.

– Vi er glade for å ha så god støtte fra NITO og Tekna i denne tøffe tiden, sier han.