Hopp til innhold

Milliongave til kreftforskning ved St. Olav

Forretningsmannen Trond Mohn gir St.Olavs Hospital nytt kreftforskningsutstyr til en verdi av 40 millioner kroner. Gaven er en cyklotron som vil supplere pet-scanneren Mohn gav til sykehuset i 2012.

pet-scanner

Nytt utstyr for å forske på og behandle kreft ble i dag gitt til St. Olavs Hospital. Gaven har en verdi på 40 millioner kroner og er gitt av foretningsmannen Trond Mohn.

Foto: NRK

– Dette er en fantastisk forskningsmulighet som vi ser veldig frem til. Det gir oss en mulighet til å forske både på grunnleggende mekanismer knyttet til pet-mr og til anvendelse i mer pasientbehandling, sier rektor ved NTNU, Gunnar Bovim til NRK.

I 2012 gav forretningsmannen Trond Mohn en pet-mr-scanner til St. Olavs Hospital til en verdi av 50 millioner kroner. I dag ble det kjent at Mohn også gir St. Olavs Hospital en såkalt cyklotron - til en verdi av 40 millioner kroner.

Med dagens gave kan kreftbehandling - og forskning i Trøndelag nå enda lengre enn tidligere. Mohn mener det er vikig å få på plass cyklotronen.

– Det er jo fordi man kan firedoble kapasiteten nå. Det betyr at flere blir hjulpet, og man kan i tillegg drive mye forskning som vil sette oss bedre i stand til å behandle pasientene senere, sier Trond Mohn.

Bedre utredning av kreftpasienter

Ved hjelp av cyklotronen kan St.Olavs Hospital blant annet selv produsere radioaktivt stoff som brukes i pet-undersøkelser.

Cyklotron er en partikkelakselerator som produserer radioaktive stoffer til bruk i pet-mr-og pet-ct-undersøkelser.

– Vi er veldig takknemlige for gaven. Å kunne produsere det radioaktive stoffet lokalt gir nye og spennende muligheter for forskningsprosjekter. Dette er forskning som kan gi bedre metoder for diagnostisering av blant annet kreft, sier Bovim i en pressemelding.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Nils Kvernmo, Trond Mohn, Gunnar Bovim og Stig Slørdahl

Gledelige nyheter og god stemning på pressemøtet ved St. Olavs Hospital i dag. Fra venstre: Nils Kvernmo, administrerende direktør ved St. Olavs Hospital, Trond Mohn, Gunnar Bovim, rektor ved NTNU, og Stig Slørdahl, viseadministrerende direktør ved St. Olavs Hospital og leder i styringsgruppa for cyklotron-prosjektet.

Foto: Morten Andersen

Må bygge eget hus

Til våren levers et forprosjekt som går ut på å tilrettelegge for den beste bruken av utstyret i framtida. Det vil bli behov for å sette opp et eget bygg i tilknytning til forskningsutstyret.

– Det må bygges et nytt hus, og det må også forberedes hvordan vi skal kunne produsere dette legemiddelet. En ting er å ha en cyklotron som produserer isotopen men det må bindes til et molekyl som er et legemiddel som skal injiseres i pasientens blodårer, sier Stein Kaasa, viseadministrerende direktør på St. Olavs Hospital og leder i styringsgruppen for cyklotron-prosjektet.

Kaasa tror det nye utstyret kan være operativt tidlig i 2018.

– Dette betyr at kreftpasienter som kommer til St.Olavs Hospital vil kunne få utredining med pet-ct og pet-mr på det øverste internasjonale nivå og de vil da være sikret en så målrettet behandling som mulig, sier Kaasa.

St.Olavs Hospital får milliongave til kreftforskning