Hopp til innhold

Giske hardt ut mot regjeringens strømpolitikk

Ikke uventet var det styring over strømmarkedet som tok opp mesteparten av Giskes taletid på årsmøtet i Trondheim Arbeiderparti.

Trond Giske - Ap Trondheim

Trond Giske var sistemann ut under debattrundene på Trondheim Arbeiderpartis årsmøte.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Hvorfor er vi der vi er på meningsmålingene med alt det bra regjeringa gjør? Jeg er overbevist om at svaret er strøm, sa Giske fra talerstolen.

Han rettet kraftig kritikk mot regjeringens arbeid med strømpolitikken.

– Det er en fantastisk liste over hva vi gjør. Jeg vet som tidligere statsråd hvor frustrerende det er å ikke få skryt for alt det bra man vedtar, men strømmen står i veien for de gode resultatene på alle områder. De står også i veien for oppslutninga fram mot et viktig kommunevalg, sa Giske.

Nidaros Sosialdemokratisk Forum har sendt inn et forslag til årsmøtet om hvordan regjeringen bør ta styring over strømmarkedet.

Møtet startet fredag ettermiddag og avsluttes med valg av ny leder lørdag.

Les også: Giskes strømopprør: Ber folk fortsette å lage mer bråk

Trond Giske på talerstolen i årsmøtet til Nidaros Sosialdemokratisk Forum. Bildet er tatt litt bak i salen, slik at vi i forkant av bildet ser ryggen til flere av medlemmene
Trond Giske på talerstolen i årsmøtet til Nidaros Sosialdemokratisk Forum. Bildet er tatt litt bak i salen, slik at vi i forkant av bildet ser ryggen til flere av medlemmene

200 nye medlemmer på et døgn

Medlemmene strømmer til Giskes lokallag. På ett døgn har de fått over 200 nye medlemmer.

Det bekrefter Giske selv overfor NRK.

– Det er jo helt fenomenalt. Jeg husker da vi fikk oppslag på at vi var blitt 200 totalt sett, så det at vi får det på ett døgn det er jo helt unikt.

Han har enda ikke oversikt over hvor i landet de nye medlemmene kommer fra.

I 2022 hadde Nidaros over 2968 medlemmer, som gjør det til landets desidert største lokallag. Medlemsveksten var enorm fra 321 medlemmer året før.

Trond Giske sitter på en stol, ved et bord, med hendene i kors. Han har en alvorlig mine i ansiktet. Rundt ham sitter medlemmer i hans lokallag Nidaros sosialdemokratisk forum.

Giskes lokallag fortsetter å vokse. Siden årsskiftet har de fått over 500 nye medlemmer.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg

– Det er sinne som gjør at vi har meldt oss inn hos Trond. Sinne over høye strømpriser, pensjoner som ikke har kommet. Det blir ikke gjort ting som ble lovet. I laget til Trond får alle lov til å komme til ordet og legg fram saker. Kom til oss for å lære i stedet for å ta fra oss rettigheter.

Det sa delegat fra Nidaros Tor-Arve Sandstad på talerstolen under debattrundene fredag.

Nidaros har rent flertall på møtet med 149 av 239 delegater.

Ønsket nye medlemmer velkommen

Partisekretær Kjersti Stenseng hadde dette å si om den store medlemsveksten det siste døgnet:

– Det er nye medlemmer til Arbeiderpartiet og jeg vil jo oppfordre dem til å være aktive, bli med å påvirke og være med å bygge Arbeiderpartiet til et sterkere parti.

Kjersti Stenseng smiler til kamera under årsmøtet til Ap Trondheim

Partisekretær Kjersti Stenseng ønsket alle nye medlemmer i Arbeiderpartiet ekstra hjertelig velkommen til årsmøtet

Foto: Tariq Alisubh / NRK

I talen sin til årsmøtet manet hun til tålmodighet.

– Mange er utålmodige, og peker på oss. Og det er vi som har ansvaret. Det er utfordrende tider med krig og dyrtid, og vi har ikke helt innfridd de høye forventningene. Men vi skal også være stolte over alt vi har fått til siden vi tok over regjeringsmakta, sa hun.

Les også: «Derfor er han et problem»

Trond Giske står alene midt i bildet og ser alvorlig ut. Han har en kaffekopp i hånda. Bildet er tatt under et medlemsmøte til Nidaros sosialdemokratisk forum på Folkets Hus i Trondheim.
Trond Giske står alene midt i bildet og ser alvorlig ut. Han har en kaffekopp i hånda. Bildet er tatt under et medlemsmøte til Nidaros sosialdemokratisk forum på Folkets Hus i Trondheim.

Vil begrense Giskes makt

Det er vanskelig å si akkurat hvor mange medlemmer Nidaros har totalt hittil i år. Det er fordi fristen for å betale medlemskontingent går ut nå i februar. Etter dette vil det bli tydelig hvor mange som er med eller ikke lenger er med i laget.

– Erfaringsmessig er det alltid et visst frafall når folk skal betale for et nytt år, som kan skyldes noen utmeldinger, men kanskje også at folk har dårlig råd og må prioritere hva de bruker penger på, sier Giske.

Fullsatt sal under årsmøtet i Trondheim Arbeiderparti

Årsmøtet i Trondheim Arbeiderparti er i gang. Nidaros Sosialdemokratisk Forum er representert med 149 av 239 delegater fra 17 lokallag i Trondheim.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / NRK

Halvparten av Giske-lagets medlemmer bor utenfor Trondheim og Trøndelag. Dermed bor rundt 1500 av medlemmene andre steder i landet.

Arbeiderpartiets sentralstyre går nå inn for å endre vedtektene i partiet. Dette vil kunne føre til at Nidaros i praksis får mindre innflytelse på landsmøtet.

Går dette gjennom vil medlemmer bosatt utenfor Trøndelag representere den kommunen eller det fylket de er bosatt i, når delegasjoner til landsmøtet skal settes sammen.

Trond Giske og Kjersti Staveng

Lokallagsleder Trond Giske møtte Aps partisekretær Kjersti Stenseng i Debatten torsdag kveld.

Foto: ISMAIL BURAK AKKAN/NRK

Giske synes dette er et merkelig forslag.

– Det er helt greit at delegatene våre er bestemt av hvor mange vi har i Trondheim og Trøndelag. Det har jeg sagt hele tiden at det er greit, sa han til NRK i går.

– Men at de skal telle for andre fylker, er veldig rart.

– Det mest demokratiske forslaget

Sentralstyrets formål med endringen er at et kommuneparti eller fylkesparti skal få representasjon på bakgrunn av det antallet medlemmer som er folkeregistrert i vedkommende kommune eller fylke. De ønsker at lokale medlemmer skal engasjere seg lokalt og løfte lokale saker.

– Du skal ha innflytelse gjennom lag, kommuneparti og fylkesparti inn til landsmøtet. Det mener vi er det mest demokratiske forslaget og som samtidig gjør det enkelt å være engasjert der du ønsker, sier partisekretær Kjersti Stenseng.

Hun viser til at arbeidet med vedtektene ble påbegynt i 2021, før Nidaros Sosialdemokratisk Forum opplevde sin medlemsvekst.

I går kveld møttes Giske og Stenseng i Debatten på NRK.

Les også: – Kjenner meg degradert til ein B-medlem i Arbeidarpartiet

Eva Kristin Hansen
Eva Kristin Hansen

Trakk seg fra lederkampen

Denne uken ble det kjent at kommunalråd Jørn Arve Flått trekker seg som lederkandidat i Trondheim Arbeiderparti.

Tirsdag skulle egentlig valgkomiteen komme med sin innstilling om hvem som skal overta ledervervet etter Hanne Moe Bjørnbet.

Valget sto mellom Flått og Gunn Elin Høgli, som er nestleder i Trondheim Arbeiderparti.

Gunn Elin Høgli, Trond Giske og Jørn Arve Flått under valgkampen i 2021.

De sentrale aktørene i kampen om ledervervet i Trondheim Ap, Gunn Elin Høgli og Jørn Arve Flått. Høgli til venstre i bildet og Flått sittende bak Trond Giske. Bildet er tatt i forbindelse med Aps valgvake i 2021.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Flått hadde flertall i valgkomiteen, men valgte likevel å trekke seg som kandidat da Høgli ble foreslått av fylkesordfører Tore O. Sandvik.

Årsaken er at han ikke ønsket å ta opp kampen mot en kandidat som har støtte fra Nidaros.

– Jeg er veldig glad for at det er flertall for meg i valgkomiteen, men det er mer og mer tydelig at det ikke er flertall for meg under årsmøtet, sier han til Adresseavisen.

Han mente det ikke er noen vits å stå i den kampen.

– Det er ikke noe poeng ettersom det ikke fører frem.

Les også: Trekker seg fra lederkampen i Trondheim Ap

Jørn Arve Flått
Jørn Arve Flått