Ønsker å menneskeliggjøre kongen

Spelet om Heilag Olav har premiere 27. juli. Nå er den nye kongen på plass og forberedelsene har begynt.

Stiklestad prøve

Trond Espen Seim er årets konge i Spelet om Heilag Olav.

Foto: NRK

Prøvene på årets utgave av Spelet om Heilag Olav er godt i gang.

Trond Espen Seim spiller kongen og forteller at han ser på oppgaven med en viss ærefrykt.

– Jeg har spilt mye rart tidligere, men aldri en konge tror jeg, så det blir jo noe helt nytt. Men altså, konge eller rørlegger, folk er folk.

Deler av forestillingens ensemble byttes ut årlig. I tillegg til Seim som ny konge, skal blant annet Ingar Helge Gimle spille rollen som bonden Torgeir Flekk og Hanne Tømta er ny instruktør.

Bare et menneske

Slaget på Stiklestad i 1030 ble et vendepunkt for innføring av kristendommen i Norge. For den nye kongen er det viktig å finne det menneskelige ved Olav Haraldsson.

Trond Espen Seim

Skuespiller Trond Espen Seim har gjort mange refleksjoner rundt rollen sin.

Foto: NRK

– Formatet er veldig stort og det handler om å prøve å menneskeliggjøre det. Vi jobber med å finne de stedene det er ordentlig interaksjon mellom karakterene. Han var jo bare et menneske.

Instruktør Tømta mener Seim tilføre noe nytt til stykket.

– Enhver skuespiller vil jo skape sitt menneske av kjøtt og blod, og jeg tror Trond Espen er opptatt av å gjøre kongen så menneskelig som mulig ut av det legendebildet. Jeg opplever at han har både lest og tenkt mye og prøver å finne sin konge.

Tar tilbake kveldsforestillingen

Med nytt ensemble blir det gjort nye grep på forestillingen. De tre siste årene har spelet gått som nattforestilling. I år har Tømta tatt tilbake den opprinnelige kveldsforestillingen.

Hanne Tømta

Instruktør Hanne Tømta håper publikum opplever forestillingen som mektig.

Foto: NRK

– Det blir jo noen endringer. Vi har gjort en del grep med musikken, hvor vi har fått inn messing – og blåseinstrumentene igjen. Også har vi fått inn et mindre orkester, for å kunne jobbe mer med kontrastene. Det er en stor historie som blir fortalt gjennom disse menneskene på gården Sul, det skal vi gjenspeile i musikken.

Hun husker selv første gangen hun så spelet som en mektig opplevelse. Nå ønsker hun å gi publikum samme opplevelse og følelsen av å være en del av historien.

– Historien gir anledning til å reflektere rundt hvordan vi er som mennesker. Stykket handler jo om tro og overbevisning, men også om tvil. I tillegg handler det mye noe av det vakreste som finnes i kristendommen, nestekjærlighetsprinsippet. Det tenker jeg nordmenn godt kan bruke mer energi på og tenke over hvordan vi møter andre.