Slik skal de stoppe dop på byen i Trondheim

100 utelivsansatte har i sommer fått opplæring av politiet for å se etter tegn på bruk av narkotika.

Uteliv i Trondheim sentrum

«Stopp Narkotika, OK» forkortet til «SNOK» heter kampanjen som i dag ble presentert på ordførerens kontor.

Foto: OLE MARTIN WOLD / NRK

Utelivsbransjen, politi og politikere i Trondheim går til samlet kamp mot narkotika, målet er å bremse den urovekkende og økende bruken av narkotika på serveringssteder i byen.

– Det handler om å si nei til narkotika og skape et rent uteliv fri for narkotikabruk og omsetning i Trondheim. Vi skal sammen gjøre det mindre attraktivt å bruke og selge, forklarer stasjonssjef ved Sentrum politistasjon, Arve Nordtvedt.

Det betyr ekstra mye politi både i gata og inne på utestedene.

Restauranteier Lise Fjelly-Johnsen, stasjonssjef Arve Nordtvedt og ordfører Rita Ottervik

Restauranteier Lise Fjelly-Johnsen, stasjonssjef Arve Nordtvedt og ordfører Rita Ottervik.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Kampanjen «SNOK»

«Stopp Narkotika, OK» forkortet til «SNOK» heter kampanjen som i dag ble presentert på ordførerens kontor. Initiativet kom fra bransjen selv, som fikk politi og kommune med på laget.

– Utelivsbransjen melder at det en økende bruk av illegale rusmidler på utestedene og at det medfører utfordringer for dem og for tryggheten til gjestene og befolkningen. Det tar vi på alvor og ønsker å være føre far, sier ordfører i Trondheim, Rita Ottervik (Ap).

Det er bare dager siden Folkehelseinstituttet fortalte om undersøkelsen som viste at hver fjerde som var på byen i Oslo hadde brukt narkotika nylig.

Det fins ingen slik undersøkelser for Trondheim, men politiet her har aldri beslag mer ecstasy og kokain enn i fjor.

Politiet og utelivsbransjen ser rekordstor omsetning av partydopet ecstasy.

SE VIDEO: Politiet og utelivsbransjen ser rekordstor omsetning av partydopet ecstasy og kokain. I løpet av fire helger i desember gjorde politiet 23 arrestasjoner bare i Trondheim.

100 ansatte trent opp av politiet

Politiets bidrag nå er å sette av ekstra ressurser for å være ute, samtidig har de i sommer trent 100 fra utelivsbransjen til å oppdage tegn på narkobruk.

– Det betyr at de har bedre kompetanse til å se symptomer på misbruk av narkotika. Da kan de ringe til politiet, slik at vi kan sende ressurser til stedet, sier Nordtvedt.

Sju av byens største utesteder er med på kampanjen, målet er at alle skal bli med.

– Vi har en tett dialog med politiet og kommunen støtter oss. Dette har allerede gitt en effekt for utelivet, sier medeier og driver av TAG restaurant i Trondheim, Lise Fjelly-Johnsen.

Uteliv i Trondheim sentrum
Foto: OLE MARTIN WOLD / NRK