NRK Meny
Normal

Trener i utstyr fra langrennsstjernene

Flere unge asylsøkere i Meråker ville lære å gå på ski. Nå stiller idrettslaget Varden med supert utstyr fra toppløpere som Kathrine Harsem og Emil Iversen.

Asylsøkere på ski i Meråker

Klare for trening. Vi ser fra venstre Ariel Hetland, Nora Benjaminsen og Ali og Madi Iqbali.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Beboere på Fossen mottak for enslige mindreårige asylsøkere ønsket seg ski, og nå har idrettslaget Varden samlet sammen virkelig profesjonelt utstyr. Hver uke trener asylsøkerne i skikkelig racingutstyr fra noen av de beste utøverne vi har her i landet.

– Vanskelig

– Jeg har aldri gått på ski før, for jeg gikk aldri på ski i Afghanistan. Det er vanskelig, sier Madi Iqbali som er på trening i Grova skisenter i Meråker.

Unni Hovdal Iversen

Unni Hovdal Iversen har skaffet skiutstyr til asylsøkerne.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Og det er ikke noe problem med skiutstyret. For da asylsøkerne som bor på Fossen ønsket seg ski, så havnet forespørselen til Unni Hovdal Iversen på skolen i Meråker.

– Vi har kjøpt inn rulleski, men også fått mye brukt skiutstyr fra blant andre Kathrine Harsem. Men vi har også skisko med svetten fra Emil, ler hun som er mora til skiløperen Emil Iversen.

Egen trener

De unge asylsøkerne har altså skikkelig utstyr, men også en trener. Ariel Hetland stiller opp to ganger i uka for å lære ungdommene litt teknikk og være sammen med dem.

– De har det artig og spesielt på lørdagene. Det er mange som sitter hjemme og er nervøse for om de får bli i Norge. De kommer seg ikke så mye ut ellers, sier Hetland.

Treneren sier at utstyret har hatt mye å si for de fem som nå trener fast, og de øvrige sju til åtte som dukker opp nå og da i skisenteret.

Topp utstyr

Ariel Hetland

Ariel Hetland trener mange av de unge asylsøkerne.

Foto: Kjartan Trana / NRK

– I starten kranglet de om å få det beste utstyret, men nå tar jeg med skiene til treningene og deler ut. De som trener mest får med skiene hjem. Noen av dem vil jo gjerne bli skiløpere, og på lørdagene går vi langturer og koser oss, sier han.

Unni Hovdal Iversen mener dette tiltaket er viktig.

– De er strålende fornøyd, og er så positive og engasjerte. Kanskje blir det Varden-løpere også, men det kan jo hende det fører til at det blir med afghanske løpere i et ski-VM, ler hun.