Trekker advarsel mot rektor

Stjørdal kommune trekker tilbake advarselen som ble gitt til rektor Oddvar Nergård etter at han skrev leserinnlegg i lokalavisa.

Leserinnlegg av Hegra-rektor

Faksimile Stjørdalens Blad, 6.november. Rektor ved Hegra skole, Oddvar Nergård setter situasjonen ved egen skole opp mot kulturhusdebatten.

Foto: Morten Andersen/NRK

Det er rådmannen i Stjørdal kommune, Kjell Fosse, som har besluttet å trekke tilbake advarselen som ble gitt til rektor ved Hegra barneskole, Oddvar Nergård. Det skriver bladet.no.

Reprimanden kom etter at rektoren hadde skrevet et leserinnlegg i forbindelse med kommunens planer om nytt kulturhus i Stjørdal.

Beklager

Rådmannen konstaterer nå at hensikten med advarselen ikke ble oppfattet slik det var ment. Han beklager dette, og trekker derfor advarselen tilbake.

I en pressemelding sier han at hensikten med advarselen var å rette oppmerksomheten mot rolleforståelse, og viktigheten av å være bevisst egen rolle som ledende ansatt i kommunen. Rådmannen understreker at meningen aldri har vært å kneble retten til å ytre seg. I Stjørdal kommune har alle ansatte rett til å si sin mening, og rådmannen oppfordrer til fri meningsytring.

Stemplet illojal

Helt siden kommunestyret med knappest mulig flertall sa ja til å gå videre med kulturhusplanene, har debatten rast.

Striden handler om kostnaden på byggeprosjektet som er anslått til 700 millioner kroner. Opposisjonen mener prisen blir for høy, og at dette vil gå utover andre lovpålagte tjenester kommunen skal gi.

I et leserinnlegg 6. november i år kritiserte rektor Oddvar Nergård de politiske prioritetene til kommunen som han mener vil ramme utdanningssektoren.

Nergård mener det blir vanskelig å forene en forsvarlig skoledrift med en såpass stor investering i kulturhus. For dette fikk Nergård fikk en offisiell advarsel mot illojalitet, noe han reagerte sterkt på.

– For meg står paragrafen i grunnloven som slår fast ytringsfrihet svært sterkt. Den er verd å slå ring rundt, sa Nergård til NRK.

Problematisk

Utdanningsforbundet var raskt på banen og mente advarselen var problematisk i forhold til ytringsfriheten.

– Vi ser at vi ikke er kommet et hakk videre i jobben for ytringsfriheten. Også rektorer skal ha full rett til å delta i den offentlige debatten, påpekte fylkesleder i Utdanningsforbundet, Lisbet Strickert, overfor NRK.

Nå snur altså Stjørdal kommune.

«Advarselen kunne vært tydeligere på at den ikke dreide seg om ytringsfrihet. På denne bakgrunn har Stjørdal kommune besluttet å trekke advarselen tilbake», skriver rådmannen pressemeldingen.