NRK Meny
Normal

Årets januar på bronseplass

Bare 1942 og 1987 var verre.

Røros - 40

Røros ble kaldest i Trøndelag i januar i år.

–Årets januar har vært kald, konstaterer meteorolog Karsten Eitrheim ved Meteorologisk institutt.

– Spesielt

Gjennomstnittstemperaturen på Værnes var i januar i år -8,6 grader. Kun slått av 1942 med -9,8 grader og januar i 1987 med 9,1 minusgrader. Dermed kan januar 2010, i følge meteorologen, skives inn i historebøkene som tredje kaldest siden målingene begynte i 1875.

– Værnes er representativt for Trøndelag i og med at det ligger så og si på fylkesgrensen. Vi ser på statistikken at det i år var kun ett døgn med minimumstemperatur på over null, og det er jo litt spesielt, sier Eitrheim til NRK Trøndelag.

Årets januar har også ført til at meteorologene kan notere seg den femte laveste enkelttemperaturen målt på Værnes.

– Kaldest var det i 1996 med 25,6 minusgrader, tett fulgt av 1987 ( -25,0), 1986 (-24,8) og 2003 (-24,2). Sjette januar i år viste termometeret 23,9 minusgrader, forteller Eitrheim.

Åttende kaldeste

– Årets januar er den 8. kaldeste for Norge som helthet. Det har vært 3,1 grader under normalen, forteller Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt til yr.no.

Temperaturnormalen ( 1961-1990) regnes for å være kald. Dersom man ser på Midt-Norge som region, har det vært den 5. kaldeste med en gjennomsnittstemperatur på 4,6 under normalen.

Vestlandet har opplevd sin 4.kaldeste januar siden 1900 og Østlandet og Agder ligger på en 7.plass.

Derimot har Svalbard hatt sin nest varmeste januar som er målt.

Øyenvippene frøs

Ikke overraskende var det Røros som kunne by på Sør-Trøndelags laveste temperatur forrige måned. Kvikksølvet krøp ned til 42,1 minusgrader 8. januar.

Vakthavende flyveleder på Røros Lufthavn, Lise Flaksvåg Dukan, sjekket gradestokken et par dager tidligere da det var 41 minusgrader. Hun synes ikke kulda er så ille.

– Vi har et tørt klima. Derfor tror jeg det kan virke like kaldt når det er -20 og vind på kysten, sier Dukan til NRK Trøndelag.

Dukan tok med seg en ekstra varmeovn inn i kontrolltårnet, men syntes det var greit å være ute.

– Det er for kaldt til noen store fysiske utskeielser, men å gå til og fra jobb skal jeg klare, sa Dukan til NRK Trøndelag da vi snakket med henne 6.januar.

Kaldere enn normalt

Til tross for lave temperaturer et stykke igjen til kulderekorden fra 11.januar 1914. Da ble det målt 50,3 kuldegrader på Røros.

Gjennomsnittstemperaturen for Røros landet på -18,6 grader. Hele 7,4 grader kaldere enn normalen. Det ble målt minusgrader på Røros hele måneden. Til sammenligning var det 3,4 grader varmere enn normalen i januar i fjor.

-36,3 i Snåsa

I Nord-Trøndelag var det Snåsa som kunne smykke seg med tittelen fylkes kaldeste sted og på andreplass etter Røros i Trøndelag forrige måned. I Kjøbli i Snåsa ble det målt 36,3 minusgrader 6.januar i år.¨

Det står til sammen 29 målestasjoner i trøndelagsfylkene. Over halvparten av dem målte minusgrader samtlige dager i januar.

Hele sju av målestasjonene registrerte temperaturer på 30 minusgrader eller kaldere. Både Kotsøy (-30,9) Namsskogan (-35,6,) Gartland (- 33,7) og Meråker (-30) var representert på den listen.

Vintervær i februar

I følge Yr.no skal det kalde vinterværet fortsette ut i februar. I Trondheim er det meldt mellom 12 og 17 minusgrader de neste dagene.

Det skal stort sett bli oppholdsvær og etter hvert litt stigende temperaturer.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.