NRK Meny
Normal

Tre menn skjøt og sparket måkeunger til døde

En rekke måkeunger er funnet døde på Lade i Trondheim. Måkeungene var sparket i hjel, skutt og kjørt over.

Måseunge påkjørt på Lade i Trondheim

Dette skal være en av måseungene som ble kjørt i hjel på Lade i Trondheim.

Foto: Morten Andersen / NRK

Natt til onsdag fikk politiet i Trondheim melding om at tre menn i 18-årsalderen skjøt etter måker med luftgevær på Lade.

– Det ble sagt at de skjøt etter måker og sparket dem etterpå, og at det ble tatt måseunger, sier operasjonsleder i Trøndelag politidistrikt, Ole Petter Hollingen.

Da politiet kom til stedet hadde guttene stukket av, men politiet fant måser som var sparket i hjel og måseunger som var kjørt over.

– Vi har etter hvert fått kontakt med to av skytterne. De vil bli anmeldt og så kommer det en reaksjon i ettertid. De vil kunne få bøter for dette, sier Hollingen.

Hvorfor 18-åringene skjøt på måsene er han ikke kjent med.

Laster Twitter-innhold

– Bør føre til strenge straffer

Jenny Rolness i foreningen Dyrenes Røst synes dette er en trist sak.

– Dette er grov dyremishandling som bør føre til strenge straffer. Her er det i tillegg til mishandling i form av sparking og brutal dreping av måseunger, også brukt våpen som er forbudt til jakt og som er mest egnet til å skadeskyte, sier hun.

Hun mener en bot er for liten straff.

– Fugleforeldre som ble skutt på kan få en langsom og smertefull død. Dette kvalifiserer til langt mer enn en liten bot.

Rolness forteller at Dyrenes Røst også vil anmelde saken.

– Politiet bør ta slike saker på største alvor. Vi vil også anmelde denne saken og oppfordre politiet til å følge opp og sørge for at de skyldige får en straff som står til ugjerningen, sier Rolness.

– Måkene har all grunn til å beskytte ungene

Rolness mener det er viktig å slå ring om måsene, da samtlige måsearter er i tilbakegang, og den vanligste måsearten i byene, fiskemåsen, er rødlistet.

At det er flere måser i tettbygde strøk nå enn før, er ikke representativt for størrelsen på bestanden, forteller hun.

– Næringssvikt i havet og forstyrrelser i de naturlige hekkeområdene er blant grunnene til at måkene i større grad enn før hekker i bynære strøk, sier hun.

Mange kan synes måser og måseunger er plagsomme når de skriker tidlig om morgenen, og at de kan være skumle når de stuper ned for å beskytte ungene sine.

Dette er bare skinnangrep og naturlig adferd, ifølge Rolness.

– Også i byene er det mange farer, og menneskene er en av dem. Måsene har derfor all grunn til å beskytte ungene sine. Paradoksalt nok er det denne naturlige og nødvendige adferden hos måkene som kan få enkelte til å hetse dem, sier hun.