NRK Meny
Normal

Hvilken fase i bygginga av pepperkakehus er viktigst?

Det er tre faser i bygginga av et pepperkakehus. Å bestemme seg for hvilken som er viktigst, er avgjørende for resultatet, sier seniorrådgiver i Sintef Byggforsk.

Spesielt pepperkakehus

I bygginga av dette pepperkakehuset har nok fase to vært viktigst.

Foto: Kjartan Lægreid / NRK

Det nærmer seg jul, og for mange er bygging og pynting av pepperkakehus en viktig tradisjon. Før bygginga kommer i gang, kan det være lurt å tenke over noen ting.

– Det er tre faser i bygging, både for vanlige hus og pepperkakehus: Å bygge det, å bruke det og rive det. Så du må bestemme hvilken del du synes er viktigst, sier seniorrådgiver i Sintef Byggforsk, Anders Kirkhus.

– Er det viktigst å ha det gøy når du bygger det, at det ser fint ut når det er ferdig eller at det smaker godt når du river det?

Pepperkakehus fra Snøfall

Ønsker du å lage en et hus inspirert av julekalenderen Snøfall, kan du følge linken over bildet.

Foto: Reuben Sletten / NRK

Viktig å avklare forventninger

Hvert år legger Sintef ut en manuell for sikker bygging av pepperkakehus. Det som er vesentlig for en god byggeprosess er en avklaring av forventninger, forteller Kirkhus. For forventingene kan komme i konflikt med hverandre.

– Hvis du tenker at du skal ha et superfint hus, som er gøy å lage, så kan det være at å ha det kjempe gøy under bygginga gjør at det ikke blir så solid som det burde vært, sier Kirkhus.

Anders Kirkhus, sivilarktiekt og seniorrådgiver i Sintef Byggforsk

Seniorrådgiver Ander Kirkhus i Sintef Byggforsk, gir råd for bygging av pepperkakehus.

Foto: Mikkel Moxness / Sintef

For noen er kanskje spisinga viktigst.

– Tenker du at det skal bli kjempe godt å rive og spise huset, så laster du kanskje på altfor mye godteri slik at det siger fra hverandre før tiden.

Ta høyde for tykkelse

Når forventningene er avklart, gjelder det å lage gode maler.

– Husk at elementene har en tykkelse. Det er greit nok å lage maler i papp og sette de sammen, men så kommer de ut av ovnen med 5–7 mm tykkelse og så blir det helt annerledes, sier Kirkhus.

Delene kan også endre form under steking.

– Med en gang de kommer ut av ovnen må du legge på pappmalen og renskjære elementene. For i ovnen har de hevet og siget utover, sier han og legger til at skjæringa må gjøres før delene har blitt kalde og harde.

Vis oss ditt pepperkakehus ved å bruke emneknaggen #nrktrøndelag på Instagram, slik som Sissel Elisabeth Gravås har gjort:

Laster Instagram-innhold

Greit å velge ferdigpakke

Er det nok å gjøre før jul uten en omfattende byggeprosess, er det greit å velge en ferdigpakke fra butikken.

Vi forsker på byggeprosess i Byggforsk, og det som viser seg å være viktig er å velge en byggeprosess som stemmer med kompetanse og ambisjonsnivå i byggnæringa.

Anders Kirkhus, Sintef Byggforsk

– Sitter du med tre-fire småunger, så er det kanskje ikke det lureste å sette i gang et avansert prosjekt. Men sitter dere fem studenter sammen, og skal lage verdens beste pepperkakehus ... Da får du ikke kjøpt det i butikken.