NRK Meny
Normal

Tre av fire går uten refleks

Tre av fire nordtrøndere bruker ikke refleks. Det kommer fram i en ny undersøkelse fra Motorførernes Avholdsforbund.

På skoleveien

Barn er ofte flinkere til å bruke refleks enn voksne.

Foto: Inger Elisabeth Sagedal / NAF

Forbundet har de siste ukene sammen med Trygg Trafikk registrert refleksbruken både i Rørvik, Namsos, Steinkjer, Verdal, Levanger og i Stjørdal. Bare 25 prosent av fotgjengerne på disse stedene brukte refleks i mørket.

– Tror de blir sett

– Det virker som om mange fotgjengere tror at når de selv ser bilen, ser også bilisten dem. Men i mørket kan det nesten være umulig for bilisten å se fotgjengeren langs veikanten, sier lokallagsleder i MA, Odd-Harald Bjørnøy.

Han understreker hvor viktig det er å bruke refleks selv i bygatene.

– For i bygatene er det mye annet som stjeler bilistenes oppmerksomhet. Det kan være reklame, gateskilt og butikkvinduer, mener han.

Refleks

Bare 25 prosent av nordtrønderne bruker refleks, viser den nye undersøkelsen.

Foto: Trygg Trafikk

I tellingen ble 740 fotgjengere registrert, og bare 191 av disse brukte altså refleks.

– I tettbygde strøk har en bilist som kjører med nærlys i 50 km/t, to sekunder på å oppdage deg og reagere dersom du ikke bruker refleks. Bruker du refleks har bilisten ti sekunder til rådighet, og i denne sammenhengen er det et hav av forskjell, mener Bjørnøy.

Stor forskjell

Uten refleks er du synlig først på 25 – 30 meters hold, med refleks er du synlig på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Med fjernlys kan bilføreren se deg på 400 meters avstand. Det viser tall fra Trygg Trafikk.

– Når du bruker refleks reduseres risikoen for å bli påkjørt av bil med 85 prosent, mens du uten refleks nesten er usynlig, understreker Odd-Harald Bjørnøy.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 35 prosent av alle ulykker med fotgjengere skjer i mørket, og bare rundt fem prosent av fotgjengere som blir påkjørt og skadd, bruker refleks.

Hvert år blir 850–900 fotgjengere skadd i trafikken, og mellom 30 og 35 personer mister livet.