Travle tider for rørleggerne

Oppfordringen fra fagfolk er klar om du forlater hjemmet eller hytta over en lengre periode: Slå av vannet.

Rørlegger Petter Næss og Mathias Svarte

Rørlegger Mathias Svarte (t.v.) og Petter Næss (t.h.) har travle dager.

Foto: Camilla Skanke / NRK

Minusgradene herjer for tiden over hele landet. Dårlige isolerte hus gjør at rørene fryser, noe som igjen kan føre til vannskader.

Gamle hus er mest utsatt

Petter Næss er en av rørleggerne i Trondheim som merker den økte pågangen. Han forteller om fortvilte folk som er uten vann og som ikke vet hva de skal gjøre. I følge fagfolk er det lett å unngå disse problemene.

– Det er så enkelt som å få tetta igjen ventilasjonsluka i kjelleren, og se hvor det trekker i huset. Trekken er mye verre enn minusgradene, forteller Næss.

Dette gjelder spesielt for gamle hus der det har en tendens til å trekke fra både grunnmur og vegger.

Rørlegger Petter Næss

Petter Næss er en opptatt mann om dagen og etterspørselen etter hjelp er stor.

Foto: Camilla Skanke / NRK

Slår av strømmen

Mange tenker at de skal spare en del penger ved å slå av strømmen når de reiser bort. Spesielt studenter med dårlig råd tenker ikke over konsekvensene av å slå av all varmen. Administrerende direktør i Rørentreprenørene Norge, Tor Backe, forteller at det er et gjentagende problem at rør fryser som følge av for lav varme i boligen.

– De tenker ikke over hvilke krefter det er i vann som fryser. Det fryser fort, og jeg tror ikke folk tar forholdsregler, forteller Backe.

Han er spent på hvordan det blir når det blir mildere. Det er først da folk vil merke om det har blitt lekkasje i rørene eller om de har vært heldige.

Varmtvannstank

Ofte er rørsystemene så vanskelige at det trengs fagfolk for å reparere skadene.

Foto: Camilla Skanke / NRK

En nyere tid

Fagfolk er tydelige på hva som må gjøres for å unngå problemer som følge av kulden.

Tor Backe

Tor Backe, administrerende direktør i Rørentreprenørene Norge.

Foto: Randi Helen Nodeland / Rørentreprenørene Norge

– Steng av vannet! Det er virkelig verdt det selv om man har forsikring. Konsekvensene kan likevel bli at du må flytte ut, at møbler blir ødelagt og lignende, sier Backe.

Han trekker fram at det er nye tider og at de fleste nå har innlagt vann med både oppvaskmaskin og vaskemaskin også på hytta. Desto viktigere er det at de er observante.

Bache spår at vannskader vil bli et mindre og mindre problem i tiden framover da det vil bli mer automatikk i systemene.Han trekker spesielt frem en installasjon kalt NRL-stoppen. Med et enkelt tastetrykk kan du stenge vannet i det du forlater huset.