Her er den nye gatesporten

Det er ikke bare pilsen og solkremen som kommer med vårsola. Se opp for steilende syklister i byen i sommer.

Video Trailsykkel kort

Trailsykling i Trondheim. Foto og videoredigering: Dagfinn Ellefsen

Steinparken i Fjordgata og bakgården på utestedet Rick's er bare to av boltringsplassene for de såkalte trailsyklistene i Trondheim.

For de aller fleste er nok denne litt snevre sporten et ukjent fenomen, men ifølge sykkelkompisene Mattias Einbu (20) og Kenny Kristensen (20) er miljøet i rask framgang. Også i Norge.

– I England og Frankrike har folk vært helt bananas etter denne gatesporten i en årrekke nå. Vi merker heldigvis at pågangen blir større og større også her hjemme, sier Mattias.

– Helfrelst

Han er en av de mest erfarne i trailsykkelgjengen i Trondheim. Tjueåringen har holdt på siden han var tretten år gammel.

I fjor fikk han også kompisen Kenny Kristensen til å kjøpe sykkel.

– Jeg er helfrelst nå, innrømmer Kenny.

– Med et budsjett på 5.000 endte jeg til slutt opp med en spesialbestilt englandssykkel til 11.000, men det var absolutt verdt det!

Urbane sykkelstier

På den seteløse terrengsykkelen er det balanse, teknikk og presisjon som står i sentrum - ikke farten - og det mest ufremkommelige urbane terrenget utgjør sykkelstien.

– Du kan kalle oss de nye skaterne, ler Kenny.

– Det er faktisk litt samme greia. Fortauskanter, benker, strømbokser og parker er ideelle hindere og løyper for oss. Det er klatring, triksing og show!

– Bymarka uaktuelt

I likhet med skaterne har trailsyklistene heller ikke kommet helt inn i varmen som etablert sport her i landet. Guttene er vant til å få kommentarer slengt etter seg.

– Det hender det kommer noen gamle damer og ber oss stikke oppi bymarka, ja. Men vi hører hjemme i gatene, mener Kristensen.

De rundt 200 mest aktive trailsyklistene i Norge jobber hele tiden med å spre sporten, og håper snart å bli tatt inn i varmen som egen gren under sykkelforbundet.

– Vi har allerede regelmessige samlinger på landsbasis, så vi bygger stadig opp miljøet. Blant annet holder vi show på Rena under Birkebeineren hvert år, sier Mattias.

Knekte håndledd

Det er imidlertid ikke en sport for de skjøre og forsiktige. Det er ikke til å stikke under en stol at det kan gå hardt for seg - som med enhver ekstremsport.

Å ta sjanser og være litt hemningsløs er en nødvendig del av ved denne sporten.

– Noen knekte håndledd og bristede ribbein må man bare regne med hvis man vil bli god. Men så er det også sinnssykt morsomt når man føler man mestrer noe, smiler Mattias.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.