NRK Meny
Normal

Innfører totalt røykeforbud på fengselscella

Fra første mai blir det forbudt å ta seg en blås for de innsatte ved Trondheim fengsel. Som første fengsel i landet innfører de totalt røykeforbud innendørs.

Trondheim Fengsel.

Fire avdelinger ved Trondheim fengsel skal innen slutten av 2014 være totalt røykfri.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

sigarett

Inndørs røyking blir forbudt

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Vi innfører røykeforbud fordi de ansatte har krav på et røykefritt arbeidsmiljø. Det er også en del innsatte som ikke røyker, som vi ønsker å tilby et røykfritt miljø, forteller fengselsleder Egil Gabrielsen ved Trondheim fengsel til NRK.

Skal sikre færre cellebranner

Fra første mai settes røykeforbudet i verk og da skal først fire avdelinger bli røykfrie. Det var Adresseavisen som først omtalte saken fredag.

– Målet er at alle cellene skal være røykfrie i løpet av året, sier Gabrielsen til NRK.

Det vil da også bli forbud for alle ansatte. Fengselslederen mener samtidig det er et sikkerthetsaspekt ved å forby røyking.

– I 2013 hadde vi seks cellebranner i fengselet, påsatt av innsatte. Med forbudet får vi fyrtøy bort fra cellene, sier Gabrielsen.

– Massiv motstand

Fengselsbetjenten har diskutert forbudet med de innsatte og mener de i utgangspunktet har vært positive. Det er ikke Jon (45), som har tilbrakt mer enn tjue år bak murene, enig i.

– Det er massiv motstand mot røykeforbudet. Her sitter mennesker som har røykt nesten hele livet. Mange soner dommer på flere år, i seg selv en stor belastning. Dette blir på en måte hjemmet ditt, sier Jon til Adresseavisen.

Gabrielsen er klar over at det kan bli vanskelig å ha røyksug for dem som allerede sliter med ting.

– Da kan det bli reaksjoner, vi må derfor prøve å være smidig, forteller Gabrielsen.

Må finne røyksug-løsninger

En annen innsatt på 34 år har fire måneder igjen av straffen på ett år. Han røyker minst ti rullings i døgnet, og han forteller at det hender at han våkner om natten og griper etter tobakkspungen.

– Et røykeforbud vil være bra for lungene mine. Og dessuten har vi tilbud om både nikotintyggegummi og røykeplaster, men det tror jeg få benytter seg av, sier 34-åringen til avisen.

Gabrielsen forteller at de skal bruke tiden frem mot første mai til å finne løsninger for dem som får røyksug.

– Fengselshelsetjenesten kommer til å hjelpe oss og vil bistå til de som får problemer, sier Gabrielsen.