NRK Meny
Normal

Innfører totalt røykeforbud på fengselscella

Fra første mai blir det forbudt å ta seg en blås for de innsatte ved Trondheim fengsel. Som første fengsel i landet innfører de totalt røykeforbud innendørs.

Trondheim Fengsel.

Fire avdelinger ved Trondheim fengsel skal innen slutten av 2014 være totalt røykfri.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

sigarett

Inndørs røyking blir forbudt

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Vi innfører røykeforbud fordi de ansatte har krav på et røykefritt arbeidsmiljø. Det er også en del innsatte som ikke røyker, som vi ønsker å tilby et røykfritt miljø, forteller fengselsleder Egil Gabrielsen ved Trondheim fengsel til NRK.

Skal sikre færre cellebranner

Fra første mai settes røykeforbudet i verk og da skal først fire avdelinger bli røykfrie. Det var Adresseavisen som først omtalte saken fredag.

– Målet er at alle cellene skal være røykfrie i løpet av året, sier Gabrielsen til NRK.

Det vil da også bli forbud for alle ansatte. Fengselslederen mener samtidig det er et sikkerthetsaspekt ved å forby røyking.

– I 2013 hadde vi seks cellebranner i fengselet, påsatt av innsatte. Med forbudet får vi fyrtøy bort fra cellene, sier Gabrielsen.

– Massiv motstand

Fengselsbetjenten har diskutert forbudet med de innsatte og mener de i utgangspunktet har vært positive. Det er ikke Jon (45), som har tilbrakt mer enn tjue år bak murene, enig i.

– Det er massiv motstand mot røykeforbudet. Her sitter mennesker som har røykt nesten hele livet. Mange soner dommer på flere år, i seg selv en stor belastning. Dette blir på en måte hjemmet ditt, sier Jon til Adresseavisen.

Gabrielsen er klar over at det kan bli vanskelig å ha røyksug for dem som allerede sliter med ting.

– Da kan det bli reaksjoner, vi må derfor prøve å være smidig, forteller Gabrielsen.

Må finne røyksug-løsninger

En annen innsatt på 34 år har fire måneder igjen av straffen på ett år. Han røyker minst ti rullings i døgnet, og han forteller at det hender at han våkner om natten og griper etter tobakkspungen.

– Et røykeforbud vil være bra for lungene mine. Og dessuten har vi tilbud om både nikotintyggegummi og røykeplaster, men det tror jeg få benytter seg av, sier 34-åringen til avisen.

Gabrielsen forteller at de skal bruke tiden frem mot første mai til å finne løsninger for dem som får røyksug.

– Fengselshelsetjenesten kommer til å hjelpe oss og vil bistå til de som får problemer, sier Gabrielsen.

Video fra Trøndelag

På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.
Marius Helmersen jobber som automatør ved Sykehuset Levanger. På fritiden bruker han all ferie og en halv million av egen lomme for å kjøre motorsykkel i ørkenen.