Med piggene kommer støvet

La du om til piggdekk forrige uke? Det kan føre til store mengder svevestøv i Trondheim.

Svevestøv

Svevestøv i Trondheim er et årlig problem. Årets tidlige piggsesong kan skape ekstra høye verdier.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

– Så lenge vi har mildt og fuktig vær vil det ikke skape betydelige støvproblemer. Men så snart vi får tørt vær, vil omleggingen til piggdekk føre til utfordringer med et stigende støvnivå, sier Kjell-Åge Lauritzen i Statens vegvesen til NRK.

I forrige uke kom høstens første vinterføre mange steder i Trøndelag. Det gjorde at mange la om til piggdekk. Og når det nå har blitt mildvær igjen, fører dette til fare for svevestøv i Trondheim.

På målestasjonen på Heimdalsmyra har man allerede hatt noen overskridelser av grenseverdiene som er satt. Foreløpig vet man ikke årsaken til dette, de høye målingene er nemlig gjort på tider der det er lite trafikk.

Dropper strøsand

Det er gjort flere tiltak for å redusere støvproblemene i Trondheim. Sentrumsgatene er grundig rengjort, og når det meldes vær man vet utløser støvproblemer, setter man i gang med forebyggende tiltak. Da bruker man gjerne magnesiumklorid som binder støvet.

I tillegg skal det ikke brukes strøsand på fortauene langs Elgeseter gate, Prinsens gate, Olav Tryggvassons gate og Innherredsveien.

– Strøsand vil bidra til å generere støv. Fra i vinter vil vi forsterke tiltakene for å rydde snø. Det skal brøytes så godt som mulig og vi må fjerne snø hyppigere, sier Kjell-Åge Lauritzen.

Vil ha over på piggfritt

Ifølge Statens vegvesen kjører rundt sju av ti biler i Trondheim med piggfrie dekk.

De ønsker at flere skal kjøre piggfritt.

– Vi er absolutt ikke i mål. Skal vi komme dit er vi avhengig av at flere innser problemet ved bruk av piggdekk i bynære strøk, og går over fra piggdekk til vinterdekk uten pigg, sier Kjell-Åge Lauritzen i Statens vegvesen.

Du kan følge kvaliteten på lufta i Trondheim på nettstedet Luftkvalitet.net, siden drives av Norsk Institutt for Luftforskning.

Siste fra Trøndelag

Med høydepunkter fra de andre kampene og trekning av 4. runde.

Se Viking mot Rosenborg her

Se Viking mot Rosenborg her

Midtnytt onsdag med Elisabeth Strand Mølster

Midtnytt onsdag med Elisabeth Strand Mølster