Tore (87) fikk se hjembyen bli bombet igjen – som han gjorde i 1940

Noen av menneskene som bodde i Namsos for 77 år siden, fikk i dag se fargefilmen som viser at bombene faller.

Tore Borkmo fikk se unik fransk krigsfilm fra bombingen av Namsos

Tore Borkmo var ti år gammel da bombene falt over Namsos. I dag fikk han se fargefilmen som dokumenterer hendelsene.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Det er overraskende for mange at det har dukket opp en fransk fargefilm som viser den tyske bombingen av Namsos 20. april 1940.

– Jeg husker mye. Jeg var liten, men jeg var med på alt, sier Erna Dahl, som var ni år i 1940.

Opptakene ble gjort av en fransk kaptein på hans ferd fra Frankrike til Norge. Filmen viser blant annet bygninger knust av bomber, og branner. Det er ikke et pent syn, synes Dahl.

– Nei, det var ikke noe fint da. Det brant. Vi barna ble evakuert på landet. De ventet jo at byen kom til å bli bombet, så vi var på landet, forklarer hun.

Bilder fra Les Amitiés France

VIDEO: Her bombes Namsos i 1940. Opptakene ble gjort av en fransk kaptein på hans ferd fra Frankrike til Norge.

Så bombene falle

Tore Borkmo var ti år gammel da bombene falt over Namsos. Det er ikke så mange som levde i byen da, som fortsatt er i live. Men fargefilmen er unik, og får frem minner.

– Jeg sto oppe ved Namsenbrua. Da kom bombene – pang! Det var over en meter med snø, den nådde meg hit, forteller Borkmo og viser haka.

– Men vi var ikke redde, presiserer han.

– Er det rart å se det i farger igjen?

– Ja. Det brant godt den dagen. Vi mistet alt, forklarer han.

Erna Dahl ser fransk fargefilm fra bombingen av Namsos

– Jeg husker mye. Jeg var liten, men jeg var med på alt, sier Erna Dahl, som var ni år i 1940.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Fransk evakuering

Hele sentrum av Namsos ble ødelagt i bombingen. Tre sivile og ti soldater ble drept, selv om de aller fleste av byens befolkning hadde rømt fra byen. 207 hus ble helt ødelagt og 1350 mennesker ble husløse.

De allierte ga opp kampen mot tyskerne, og natt til 3. mai 1940 ble soldatene evakuert fra Namsos i flere båter.

– De dro på natta, og satte igjen alt av mat og utstyr. De tok ikke med seg en dritt. Jeg har en fransk hjelm fra den gang da, sier Borkmo.

– Uvurderlig dokumentasjon

Franske offiserer og soldater i Namsos-traktene i 1940

Det ble satt i land flere tusen britiske og franske soldater i Namsos i 1940, i et forsøk på å jage tyskerne tilbake. Men da tyskerne oppdaget dette, bombet de byen på Adolf Hitlers bursdag den 20. april. De allierte ga opp kampen mot tyskerne, og natt til 3. mai 1940 ble soldatene evakuert fra Namsos i flere båter.

Foto: Fra fransk fargefilm fra bombingen av Namsos i 1940

Det er den fransk-norske venneforeningen og foreningen Aux Marins som nå har gjort det unike filmmaterialet tilgjengelig. Det finnes nemlig få filmopptak i farger fra aprildagene i 1940 da Tyskland okkuperte Norge.

Tore Greiner Eggan fra Trondheim har en av de største samlingene med bilder fra 2. verdenskrig i Norge. Han fargefilmen er av uvurderlig verdi.

– Du kommer jo så nært når du ser det i farger. Du ser livebilder i farger fra den tyske bombingen, franske alpejegere som hjelper sivilbefolkningen, og franske generaler i uniform. Wow, dette er en uvurderlig dokumentasjon for historieinteresserte og ikke minst Namsos som by, mener Greiner Eggan.

Han mener man ikke kan prissette en sånn film, heller ikke blant samlere.

– Nei, dette er noe som skal komme alle til gode, og jeg håper filmen blir gjort tilgjengelig, for det vil nok være stor interesse for den, sier Tore Greiner Eggan.