Torden, lyn, uvær og fare for flom

Trøndere må forberede seg på kraftig uvær onsdag ettermiddag. Ekspertene ber oss se opp for flom og skred.

Lyn og torden

(Illustrasjonsfoto). Onsdag 30. juli er det meldt kraftig nedbør, torden og fare for flom og jordskred. Bruk #Nrktrøndelag og send oss dine uværsbilder på Instagram.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

– Det er meldt både torden og kraftige regnbyger. Det begynte i indre strøk i dag tidlig, og nå har det begynt å bygge seg opp flere steder blant annet i Steinkjer og Namsos, sier meteorolog Aslaug Skålevik Valved til NRK.

Trøndelag mest torden i Norge

Etter flere uker med knallvær snur værgudene. Meteorologen har allerede sett flere utslag av torden rundt Trondheim, Namsos og Steinkjer.

– Det er vanskelig å vite hvor tordnet slår, men det blir mest sannsynlig utslag både i ettermiddag, i kveld og i morgen. Det er Trøndelag som har mest torden i hele Norge akkurat nå, sier Skålevik Valved.

SE NÅR LYNET SLO NED RETT VED HANS (Artikkelen fortsetter under):

Et lyn slår ned ved en trafostasjon i Østby, Tydal.

Hans Almåsbakk filmet et kraftig lynnedslag i Østby i Tydal lørdag 26. juli.

Varsler flom

Thomas Skaugen

– Avløpsveier og stikkrenner bør være renset og åpne i tilfelle det blir flom, sier flomvarsler Thomas Skaugen.

Foto: Hilde Harket / NVE

Siden det er ventet mye nedbør i løpet av kort tid vil vannføringen i mindre elver og bekker vil stige raskt. Lokale oversvømmelser kan derfor forekomme, og Norges vassdrags- og energidirektorat har lagt ut flomvarsel.

– Nedbøren har blitt tonet ned en del fra tirsdag, men det kan fortsatt komme noen intense byger, så vi opprettholder flomvarselet, sier flomvakt ved NVE, Thomas Skaugen, til NRK.

Skaugen forteller at grunnen til at det kan komme intense byger er lavtrykk i havet og fuktig luft fra sørøst.

– Avløpsveier og stikkrenner bør være renset og åpne i tilfelle det blir flom, sier Skaugen.

Jordskredfare

Mads-Peter Dahl, jordskredvarsler HHD

Mads-Peter Dahl ved jordskredsvarslingen på NVE forteller at mye nedbør skaper fare for jordskred.

Foto: Stig Storheil / NVE

Vakthavende ved jordskredsvarslingen på NVE, Mads-Peter Dahl, forteller at dagens prognoser er veldig usikre.

– Det er meldt mye nedbør i nordlige deler av Trøndelag, men man vet ikke nøyaktig hvor de treffer. Hvis det kommer mye nedbør kan det være fare for jordskred, sier Dahl til NRK.

NVE har sendt ut jordskredvarsel hvor Nord-Trøndelag har fått aktsomhetsnivå 2, det høyeste nivået er 4.

– Det vil si at det kan ventes enkelte skred i fylket. Vi ber folk være ekstra oppmerksom langs bekker, elveløp og bratt terreng, sier Dahl.

Send oss dine uværsbilder

Vi vil gjerne se hvordan uværet herjer der DU er. Bruk emneknagg (hashtag) #nrktrøndelag på Instagram og del bilder av regn, torden, lyn og det du måtte knipse med telefonen din.

Hvis du deler ditt bildet med oss er du samtidig med i trekningen om å vinne en DAB-radio. Vi plukker ut en vinner hver uke i sommer.

Alle godkjente bilder havner i en kjempestor fotomontasje på nett (klikk her for å se), og et utvalg vises på TV i Midtnytt-sendingene klokka 1845.