Hopp til innhold

Toralf Engan

Toralf Engan ble olympisk mester i stor bakke i Innsbruck i 1964 etter en hard tvekamp med finnen Kankkonen. Engan fikk sølvmedalje i normalbakken – denne gangen bak Kankkonen.

Toralf Engan fotografert under svenska skidspelen i Falun i 1961.

Toralf Engan under svenska skidspelen i Falun i 1961

Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / SCANPIX

Toralf Engan ble født på Hølonda i 1936. Skikarrieren begynte bekjedent. Han var 11 år da han konkurrerte for første gang, og endte på en 113. plass.

Kom ikke til Squaw Valley

Engan var svært nær ved å komme til OL i 1960. Men det var amerikansk uttaking, og Engan var uheldig. Det ble derfor ingen tur til Squaw Valley. I Holmenkollen senere på vinteren ble han nr. 2 i Holmenkollen bare et halvt poeng bak OL-vinneren Helmuth Recknagel.

Hard trening

Bjørge Lillelien og Toralf Engan

Bjørge Lillelien intervjuer Toralf Engan etter at han vant VM i hopp i Polen februar 1962

Foto: NTB / SCANPIX

Engan var systematiker i treningsarbeidet. Han trente hardt fysisk og han terpet detaljer. Han konsentrerte seg voldsomt når han hoppet, og mange husker vel
TV-bildene av Engan på toppen av tilløpet, grå i ansiktet og nesten dårlig av spenning og konsentrasjon.

Verdensmester

Toralf Engan etablerte seg i verdenstoppen tidlig på 60-tallet. Han ble norsk mester i 1961, vant Svenska skidspelen tre år på rad, 1961-63, Holmenkollrennet i 1962 og den tysk-østerrikske hoppuka sammenlagt i 1963.

Den første internasjonale tittelen kom i VM i Zakopane i Polen i 1962. For første gang ble det konkurrert i to bakker, og Engan vant i normalbakken foran
Helmuth Recknagel. I den store bakken fikk Recknagel revansje, og Engan ble nummer fire.

OL-gull

I det første rennet i Innsbruck-OL ble det sølvmedalje for Engan, bak finnen Veikko Kankkonen. Og de samme to hopperne kjempet også om gullet i storbakken.
Et dramatisk renn endte med at Engan ble tilkjent seieren etter at enkelte dommere dømte fall for Kankkonen som var nedi med den ene handa.

Toralf Engan

Toralf Engan i Holmenkollen i 1962

Foto: Scanpix / SCANPIX

Stilhopperen

Engan var den fremst stilhopperen på sin tid. Skiene skulle være samlet og i svevet lå hopperen like over skituppene. Engan fikk flere ganger se 20-tallet hos dommerne i store konkurranser.

OL-plasseringer - Toralf Engan

År

Sted

Øvelse

Plassering

1964

Innsbruck

Hopp stor bakke

Gull

1964

Innsbruck

Hopp normalbakke

Sølv