Hopp til innhold

Tor er gal etter humler

Humler og bier er i sterk tilbakegang verden over. Nå skal ”humlolog” Tor Bollingmo lære oss nordmenn hvor viktig de fargerike insekta er.

Video Forsker på humler

Humlene er ekstremt store i forhold til vingene sine, men kan fly takket være noen fiffige bevegelser med vingene som skaper ekstra oppdrift.

I ei eng på Leangen i Trondheim står Tor Bollingmo utrustet med en håv og en stor porsjon tålmodighet. Det er det eneste som trengs når man jakter på humler.

- Her er det både hanner og dronninger. Oj! Her er det faktisk en jordhumle. Litt lenger borti der så jeg en steinhumle tidligere i dag, sier Bollingmo.

Viktig for økosystemet

Tor Bollingmo

Tor Bollingmo tilbringer hele sommeren på jakt etter Norges 33 humlearter.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

I hele sommer har han fanget humler i forbindelse med jobbinga til boka Norges humler. Her skal han ta for seg alle de 34 påviste artene av det pelskledde insektet. Målet er å lære folk hvor viktig humlene er for økosystemet.

- Myndigheter over hele verden begynner å få øynene opp for hvor viktig insekter som humla er for matproduksjonen. Insekter og humler står faktisk for en tredjedel av verdens matvareproduksjon. Om vi mister humlene og de andre pollinerende insektene mister vi også enorme mengder med mat, sier han.

I følge Direktoratet for naturforvaltning viser undersøkelser, fra 2008, at bestøvende insekter bidrar med 153 milliarder euro årlig til verdensøkonomien. Men både humlene og biene er i tilbakegang verden over.

Kraftig tilbakegang

Humle

Han-humlen har ikke brodd og stikker ikke. Han-humlene kjennes igjen ved at de har en liten bart i ansiktet.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

I Norge liker humlene seg spesielt godt i gamle slåtte- og beitemarker. Men de siste 150 årene har store deler av disse områdene måtte gi tapt for industrialiseringa. 90 prosent av de gamle slåttemarksarealene regner man er forsvunnet her til lands.

- Det finnes humler som bare går på blåklokker. Ellers trives mange på rødkløver, sier Bollingmo

I tillegg til ei bok skal han i løpet av ett år få laget en TV-program og et skoleprosjekt for barn. Men før prosjektet er ferdig blir det mange timer i gresset.

- I sommer har jeg ligget en måned i felt, og noen ganger kunne det gå ut over vedlikeholdet. Etter å ha vært ute i sju døgn, opplevde jeg å bli nektet servering på Burger King i Oslo. Da skjønte jeg at det var på tide å ta en dusj, humrer Bollingmo mens han har fanget nok en humle i håven sin.

Tor Bollingmo

Å fange humler krever en god porsjon tålmodighet. Men kontoret er ikke så værst.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK