Toppsjef i Marine Harvest er anmeldt for grov miljøkriminalitet

Norges Miljøvernforbund anmelder Marine Harvest og daglig leder ved firmaet for rømning av over 50 tusen oppdrettslaks. – Dette er en direkte trussel for villaksen, sier NMF.

Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest

Toppsjef i Marine Harvest, Alf-Helge Aarskog er nå sammen med selskapet anmeldt for grov miljøkriminalitet ved et anlegg i Nærøy.

Foto: Benjamin Langeland / NRK

Det var den 6. februar at Marine Harvest meldte om rømning av over 50 tusen laks fra deres anlegg i forbindelse med en arbeidsoperasjon i Nærøy i Trøndelag. Den rømte laksen skal ha en gjennomsnitt vekt på rundt to kilo.

Norges Miljøvernforbund (NMF) ser alvorlig på saken, og har nå anmeldt Marine Harvest for forholdet.

Kurt Oddekalv

Marine Harvest har også tidligere blitt straffet for lignende forhold. – Denne boten var tydeligvis altfor lav til å stoppe rømninger fra Marine Harvest sine anlegg, sier Kurt Oddekalv i NMF.

Foto: Tim Christian Wassmo / NRK

– Den rømte oppdrettslaksen er en direkte trussel for villaksen i nærliggende vassdrag. Vi anser rømningen som grov miljøkriminalitet, sier Leder Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv.

Marine Harvest sier de ser svært alvorlig på hendelsen og har samarbeidet med Fiskeridirektoratet og leverandører for å undersøke hvordan skaden har oppstått.

De har nå funnet ut at rømningen skjedde fordi det var et hull i nota på 11, 5 meter som hadde oppstått fordi et tau fra dødfiskhoven har gått gjennom ringen som skal beskytte mot gnag.

Fare for sushinæringen

Oppdrettslaksen har blitt medisinert, og kan ikke kan ikke fanges til matbruk. Laksen var behandlet mot innvollsorm, som er en parasitt som fort sprer seg til andre arter, og foringer matkvaliteten.

NMF er bekymret for at den rømte laksen kan fiskes og spises.

– Rømt oppdrettslaks er en trussel mot villaksen da de har ulikt arvestoff. Ved rømning forurenses villaksens gener alvorlig av oppdrettslaksen. Hvis laksen da spises uten å fryses eller varmebehandles, for eksempel til å lage sushi, så kan denne parasitten også overføres til de som spiser den, sier Oddekalv.

Marine Harvests lukka oppdrettsanlegg på Molnes i Etne

Marine Harvest meldte fra om rømmingen mandag 5. februar. Dette bildet er fra Marine Harvests lukkede oppdrettsanlegg på Molnes i Etne.

Foto: Thomas Halleland / NRK

NMF frykter nå at en god del av den rømte syke laksen vil følge villaksen som snart er på veg inn til nærliggende elver.

– Her er det snakk om flere elver, men den viktigste ser Namsenelva, sier han.

Krever erstatning

NMF ønsker at Marine Harvest får en bot på mellom 500 og 1000 kroner per rømte fisk grunnet genetisk forurensning.

– Kun store bøter, samt eventuelt fengselsstraff vil kunne forhindre at slike rømninger skjer i fremtiden, skriver NMF i en pressemelding.

– Miljøvernforbundet krever også at Marine Harvest synlig merker oppdrettslaksen, slik at tvilen om hva som er rømlinger og ikke er det, forblir et fremtidig problem for dem som skal rydde opp i elvene etter slike rømninger.