NRK Meny
Normal

– Mye trening kan gi hjerteproblemer

Utøvere som har trent mye utholdenhet har større sjanse for å trenge pacemaker som eldre. En ny oppdagelse kan gi bedre hjelp til de som rammes.

Triatlon i Midsund

Ny forskning viser at utøvere som trener mye utholdenhet er mer utsatt for hjerterytmeforstyrrelser når de blir eldre.

Foto: Roar Strøm / NRK

Hvorfor utøvere som har drevet aktivt med utholdenhetstrening oftere har behov for pacemaker når de blir eldre, har frem til nå vært ukjent. En ny oppdagelse åpner derimot for ny forskning på området, skriver Forskning.no

Ny oppdagelse

Anne Berit Johnsen

Anne Berit Johnsen, forsker ved CERG hos NTNU.

Foto: Berre AS

Oppdagelsen som nå er gjort, gir nye muligheter.

– Tidligere har det vært en etablert sannhet at hvilepulsen styres av det autonome nervesystemet, men det er feil, sier Anne Berit Johnsen forsker ved CERG hos NTNU, til Forskning.no

Det autonome nervesystemet er den delen av nervesystemet som ikke er viljestyrt, og som virker uavhengig av bevisstheten.

Flere forskere ved NTNU har sammen med Cardiac Exercise Research Group, Universitetet i Manchester og Universitetet i Milano, nå funnet ut at hvilepulsen derimot styres av sinusknuten i hjertet.

Bedre forskning

Sinusknuten er en samling av spesialiserte celler i hjertet som fungerer som hjertets motor. Det er impulser fra sinusknuten som får hjertet til å trekke seg sammen.

Denne nye forståelsen om hva som styrer hvilepulsen åpner for ny forskning på sammenhengen mellom hjerteproblemer og trening.

– Den lave hjerterytmen skyldes endringer i sinusknuten og vi har identifisert reduksjon i det proteinet som er ansvarlig for å "sette" rytmen, forteller forskeren

Ved å forske videre på dette, håper Johnsen at de skal komme nærere et konkret svar på hvorfor utholdenhetsutøvere er så mye mer utsatt for hjerterytmeforstyrrelser.

Johnsen er likevel klar på at trening ikke er farlig, og understreker at det er bra for både kropp og hjertet. Likevel viser forskning at mye og hard kondisjonstrening medfører økt risiko på lang sikt.

– Trening er ikke farlig, men de som trener mye hard utholdenhet er dessverre mer utsatt for å få forstyrrelser i hjerterytmen når de blir eldre, sier hun.

På trening

Mye hard kondisjonstrening kan føre til hjerteproblemer

Foto: Sissel Brunstad / NRK

For lav hvilepuls

Behovet for en pacemaker kommer når hvilepulsen blir for lav.

En normal hvilepuls ligger vanligvis på mellom 50 og 70 slag i minuttet, mens hvilepulsen på en utholdenhetsutøver kan ligge på mellom 40 og 50 slag i minuttet.

– Lav hvilepuls er i utgangspunktet ikke skadelig, men hos enkelte eldre utholdenhetsutøvere kan hvilepulsen bli så lav at det kan få skadelige effekter, forklarer Johnsen.

Forskeren tror funnene som nå er gjort kan bidra til bedre forskning.

– Funnene våre kan ha stor betydning for hjertehelse hos eldre utholdenhetsutøvere, avslutter Johansen.


Video fra Trøndelag

Håper å få åpnet elva i løpet av kvelden.
Slik gikk det med Mette Vollan i uværet.
Skiheisen i Vintervannskleiva åpen igjen.