NRK Meny
Normal

Toppidrettsforsker: – Bjørgen er komplett

I over et tiår har Marit Bjørgen dominert i skisporet. Ikke overraskende viser også forskningen at Bjørgen er den komplette langrennsløper.

bjørgen

UMENNESKELIG?: Marit Bjørgen virker til tider uslåelig, nå viser ny forskning at hun kan smykke seg med tittelen «Den komplette langrennsløper».

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Marit Bjørgen har allerede vunnet årets verdenscupen i langrenn. Torsdag tok hun sitt trettende VM-gull. Nå viser også forskning det mange lenge har antatt. Nemlig at Bjørgen ER den komplette langrennsløper.

Øyvind Sandbakk

Øyvind Sandbakk er forsker ved NTNUs Senter for Toppidrettsforskning.

Foto: Marius Beck Dahle

– Det er ingen hemmelighet at Marit Bjørgen har gjort det bra i skisporet. Det gjenspeiler seg også både på testresultater og i laboratoriet, uten at vi kan røpe de eksakte verdiene. Hun er komplett, sier Øyvind Sandbakk.

Sandbakk er forsker ved NTNUs Senter for Toppidrettsforskning. Sammen med kollegaer og Olympiatoppen har han fulgt langrennsjentene tett over lengre tid og latt seg imponere over «Rognes-ekspressen. Sandbakk har følgende forklaring på tittelen.

– Marit Bjørgen kombinerer et høyt oksygenopptak med god muskelstyrke. Hun klarer også å gå effektivt på ski, både i motbakker og i lett terreng, sier Sandbakk.

LES: Suverene Bjørgen: – Jeg tar ikke seks gull i VM

Bjørgen: – Ikke overraskende

Marit Bjørgen

STRÅLER: Marit Bjørgen har allerede vunnet verdenscupen og er storfavoritt i flere VM-distanser.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Hovedpersonen selv er ikke sjokkert over tittelen.

– Det er ikke så overraskende. Jeg har vunnet både sprint, tremil, femtenkilometer og tikilometer. Jeg jevn hele veien og har en styrke på flere ting. Det er kanskje derfor jeg har vunnet så mye, sier Marit Bjørgen.

Hun forklarer suksessen med at hun har vært heldig med den kroppen hun har fått, samt hardt arbeid.

– Jeg har vært heldig med de fysiske forutsetningene jeg har. I tillegg så har jeg jobbet knallhardt for å få den kapasiteten og den teknikken jeg har, sier Bjørgen.

LES: Johaug: – Marit Bjørgen er et råskinn

– Begynner å få en tung medaljesamling

Langrennssjef Vidar Løfshus er glad for at landslaget har en utøver som Bjørgen.

– Marit Bjørgen presterer på et høyt nivå og er allsidig. Hun har mental styrke og fremstår som en strålende rollemodell, lagvenninne og lagbygger. Disse faktorene gjør at hun kan defineres som den perfekte langrennsløper, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

– Er hun tidenes beste langrennsløper også?

– På slike tidenes kåringer er det mange som blir såret, så jeg skal ikke begi meg utpå det, men medaljesamlingen hennes begynner å bli ganske tung, sier Løfshus.

LES: Sjekk svenskenes Bjørgen-hyllest

Video fra Trøndelag

Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal