Tømming av kalksiloen utsatt igjen

Kalksiloen som kollapsa i Verdal i begynnelsen av september, blir ikke tømt før om ei uke.

Kalksilo Verdal

En av de tre kalksiloene ved Norfrakalk i Verdal kollapsa 7. september.

Foto: Borgar Sagbakken / NRK

Den 7. september kollapsa en av de tre siloene med brentkalk ved Norfrakalk i Verdal. Siloen skulle egentlig tømmes for kalk kommende helg, men nå er operasjonen utsatt igjen.

Tidspunktet for tømminga er avhengig av ankomsten til lastebåten Kalkvik.

– Ifølge det vi har informasjon om nå, kommer båten mellom 9. og 11. oktober, sier Hanne Markussen Eek, HR-sjef i Franzefoss Minerals AS.

Sist båten var innom, for rundt to uker siden, var ikke Norfrakalk ferdig med sikringa, og dermed ikke klare for å tømme den kollapsa siloen.

Forsterkinga av de to andre siloene går etter planen, ifølge Eek. De blir nå forsterka med tykkere og flere stålbjelker for å hindre at de kollapser på samme måte.

Naboene har fått informasjon

Norfrakalk hadde et møte med Verdal brannvesen og naboene i går, hvor de informerte om hvordan tømminga vil foregå. I pressemeldinga skriver de alt de har vurdert risikoen i alle tiltakene, og at de ikke forventer at det skal støve når siloen tømmes.

Hvordan kan dere vite at det ikke kommer til å lekke støv ut av siloen mens den tømmes?

– Vi tetter hele området hvor ut utlastingspunktet er, med et telt, og da blir kalken ført på innebygde transportbånd ned til havna, sier HR-sjef Hanne Markussen Eek.

– Så det er ingen større fare for at det skal støve noe mer av denne tømminga enn det ellers vil gjøre når vi tømmer siloen.

Markussen Eek anslår at tømminga vil ta cirka et døgn