Tollerne fant en hel elg i hengeren

Den 360 kilo tunge elgen var skutt samme dag i Sverige, men jegeren prøvde å ta den over grensa i en skaphenger.

Elg på henger

Elg-beslaget ble gjort tirsdag denne uka, ifølge Tollvesenet.

Foto: Tollvesenet

Elg-beslaget ble gjort tirsdag denne uka.

En toller på patrulje i Trondheim ble oppmerksom på en bil som kom kjørende på fylkesvei 72 ved Sandvika i Verdal, ved grensa til Sverige.

En bil med en større skaphenger kom også kjørende, og tollerne mistenkte at de to bilene kjørte i følge.

Elg i henger
Foto: Tollvesenet

Den ene bilen stoppet ved en nedlagt tollstasjon på Ådalsvollen i Sul, mens bilen med henger stoppet litt før tollstasjonen. Det var da tollerne tok kontakt.

– Sjåføren sa at han hadde med seg en såkalt «jernhest». Men da vi åpnet hengeren, lå jo elgen oppå. Da vi så det, var saken grei for oss, sier kontorsjef Bjørn Arild Sørli ved Tollvesenet i Trondheim til NRK.

Skutt i Sverige samme dag

Sjåførene fortalte at de var i slekt, og at de hadde vært på jakt i Sverige.

De innrømmet at de hadde forsøkt å smugle elgen over grensa, og at den ene av dem hadde kjørt over grensa først for å sjekke om det var tollkontroll.

– Sjåføren av den ene bilen tok på seg skylda, og sa at den andre bare hadde kjørt elgen. De innrømte at de hadde gjort noe ulovlig, forklarer Sørli.

Elgen hadde blitt skutt samme formiddag. Da jegeren ikke hadde mulighet til å flå den i Sverige, ble den forsøkt smuglet inn i Norge.

Destrueres

– Vi må destruere elgen. Det er sikkert fint elgkjøtt, men det er slik Mattilsynet har bestemt det, forklarer Sørli.

Forholdet blir anmeldt til politiet.

– Straffen er jo at elgen ble inndratt, i tillegg til at smuglerne kan vente seg en bot. Jeg tør ikke å si hvor stor den blir, det avhenger litt av inntekten deres. Men noen tusenlapper blir det nok fort, forklarer tolleren.

Må fortolles

– Det som var så spesielt, var at det var en hel elg. Det er sjelden vi tollere ser slikt, sier Sørli.

– Jeg har vært med på å stanse smugling av skrotten, ferdig slaktet. Men aldri hele dyr, som i dette tilfellet, forklarer han.

Han forklarer at det er lov til å ha med seg kjøtt fra egen jakt i Sverige.

– Men det er bregresning på antall kilo, pluss at det kjøttet må fortolles. Det må betales moms per antall kilo, opplyser tolleren.