Tok halvparten av velgerne fra Høyre

– Jeg var satt opp på høyrelista uten at jeg hadde sagt ja, sier Tore «Gjertrud» Johansen. Det førte til utbryterliste og trolig velgerflukt fra Høyre.

Tore Johansen

Melhuslista fikk 10,1 prosent av stemmene i Melhus kommune. Andrekandidat Tore Johansen blir dermed kommunestyrerepresentant i to år framover.

Foto: Kjartan Ovesen

Mens Høyre gikk tilbake 10,8 prosent i Melhus, fikk Melhuslista 10,1 prosent av stemmene i kommunen.

– Vi hadde en anelse om hvordan det ville gå, men fire representanter i kommunestyret – det er mange, sier Tore Johansen til NRK.

På Høyres liste uten å godkjenne

Melhuslista er ei utbryterliste fra Melhus Høyre. Sigmund Gråbak er ordførerkandidaten, mens Johansen er andrekandidat. Gråbak var høyretopp i Melhus, men ble vraket tidligere i år.

Utbryterlista ble ifølge Johansen til etter en ganske spesiell hendelse.

– Jeg var satt opp på høyrelista uten at jeg hadde sagt ja. Jeg sendte melding om at det var like greit både for dem og for meg at jeg ikke sto på den lista. Så kom ideen om ny liste, sier han.

I dag har Melhuslista 22 medlemmer, og cirka halvparten er kvinner.

Trenger humor

Den ferske kommunestyrepolitikeren er kanskje mest kjent som artist og Gjertrud i «The julekalender». Han mener politikken trenger mer godt humør, men bedyrer at han tar sitt politiske verv alvorlig.

– Jeg tar meg selv på alvor, selv om det er noen snodige måter å vise det på, sier Johansen, som tidligere har lovt at han skal stille opp på første kommunestyremøte i Gjertrud-kostyme dersom de fikk seks representanter i kommunestyret.

De fikk fire – så det synet vil melhuspolitikerne ikke se med det første.

Vil ikke spekulere

– Jeg vil ikke spekulere i en eventuell velgerflukt fra Høyre, på grunn av min bakgrunn i partiet. Det eneste jeg vil si, er at jeg er veldig stolt over medlemmene av Melhuslista. Vi har bare holdt på i sju måneder, så dette var svært bra for oss, sier Sigmund Gråbak i Melhuslista til NRK.

Høyres ordførerkandidat i Melhus, Stine Estenstad, er klar på at Melhuslista har hatt betydning for deres resultat.

– Det er klart at vi lider av at Melhuslista ble etablert. Samtidig ser vi en nedgang for Høyre i hele landet, så det er nok en sammenheng der også, sier Estenstad til NRK.

Uforpliktende samtaler

Johansen innrømmer at Melhuslista har fått henvendelser fra andre partier, men vil ikke røpe spesifikke planer.

– Man snakker litt uforpliktende før man begynner å jobbe. Det blir spennende å se hvordan dette blir, sier han.