Hopp til innhold

Tok bever på 34 kilo - kan være norgesrekord

Jeger Mats Thorsviks første bever veide hele 34 kilo. Beverekspert mener det kan være norgesrekord.

Mats Thorsvik med 34 kilo tung bever

Etter to og en halv time ventende ved elva kunne Mats Thorsvik dra den 34 kilo tunge beveren opp på land.

Foto: Privat

– Det var full jubel når vi så den lå der og at vi hadde tatt en bever. Så ble det enda mer jubel når vi fikk fisket den opp av vannet og så hvor stor den var, sier Mats Thorsvik.

I mange kvelder i løpet våren hadde den drevne jegeren ligget på et reinsskinn i Namdalseid i Nord-Trøndelag på jakt etter bever, uten en gang å se rørelse i elva. Så kom lørdag.

Det var Jegeravisen som først omtalte saken.

– Jeg hadde lovet en kollegas sønn at han skulle få bli med på jakt ganske lenge, så det var mest for at han skulle få bli med at vi dro på jakt denne dagen. Men det viste seg jo at det skulle bli en storslagen dag ved elva.

34 kilo tung bever

Professor i dyrs atferd, Frank Rosell, har aldri hørt om en så stor frittlevende bever i Norge før, som den Thorsvik skjøt.

Foto: Privat

Veide 34 kilo

For etter to timer begynte det å røre seg i elva, og etter tretti minutter til dukket det opp en bever.

– Beveren kom svømmende oppetter elva og la seg i vannet rett nedenfor oss. Jeg fikk tatt et ordentlig skudd på ham rett bak nakken, så han døde momentant.

Da de fikk dratt beveren opp på land og fikk veid den, viste det seg at beveren veide hele 34 kilo.

– Jeg visste ikke at bevere kunne bli så store, men jeg har lest nå at de kan bli opptil 40 kilo på det meste, sier Thorsvik.

Tror det er norgesrekord

Professor Frank Rosell ved Høgskolen i Sørøst-Norge har studert bever i over 20 år og forteller at bevere sjeldent blir over 25 kilo. Beveren Thorsvik skjøt er den største frittlevende beveren i Norge han har hørt om.

– Jeg har hørt om en som var enten 32,5 eller 31,5 kilo her i Norge, men ikke mer enn det. Så dette tror jeg er norgesrekord, sier Rosell.

Han forteller at tunge bevere ofte er drektige, men ifølge Thorsvik var den ikke det.

– Jeg trodde det først når den var så stor, men livmora viste ingen tegn på det og det var heller ingen foster, sier Thorsvik.

Dette var den første beveren han noensinne har skutt.

– Det var som på jakt ellers, skikkelig artig å få felt et dyr, og så var det super artig at den var så stor.