NRK Meny
Normal

Tok "Minuttvalsen" på 26 sekunder

Med kjappe replikker og enda raskere spilling gjorde Stian Carstensen og Arve Tellefsen sitt for å overbevise barn om at klassisk musikk er kult.

Duoen konkurrerte om hvem som var raskest

Carstensen og Tellefsen konkurrerte om hvem som var raskest på sitt instrument under showet 'Grisefort'.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

– Stian spiller fort og jeg spiller som en gris, sa Arve Tellefsen til rå latter fra publikum under Olavsfestdagene søndag.

Øysteinhallen i Erkebispegården i Trondheim var så full, at enkelte tilskuere måtte stå langs veggen for å få med seg den humoristiske konsertopplevelsen "Grisefort".

Vil inspirere barn til å spille klassisk

– Jeg ventet til jeg ble over 70 før jeg spurte Stian om han ville spille med meg. Jeg har beundret han i mange år, men har vært litt redd, fordi han spiller så godt og så fort, sier Tellefsen etter konserten.

Sammen har de to laget et show som skal få barn til å få øynene opp for klassisk musikk og tradisjonelle instrumenter som fiolin og trekkspill.

– Det er ikke så ofte at barn får høre klassisk musikk. Vi tenkte at det kanskje kan være litt artig for unger å se noen som spiller litt fort på disse instrumentene, slik at det går litt sport i det på en måte, forklarer Stian Carstensen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Konserten var laget først og fremst for barn

De minste fikk lov til å sitte foran resten av publikummet, men ikke alle barna var like interessert i det som skjedde på scenen.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

Han er en av landets fremste multiinstrumentelle artister, og søndag fikk han vist fram ferdighetene sine på trekkspill og banjo.

Carstensen sto for konsertens raskeste innslag da han spilte Chopins "Minuttvalsen" på 26 sekunder. I vanlig tempo tar det gjerne to minutter å spille den valsen.

– Men det var jo kortversjonen, sier Carstensen litt beskjedent.

– Veldig levende konsert

Duoen sjarmerte publikum med kjappe replikker fra scenen, og det virket som de voksne i salen koste seg vel så mye som barna.

– Det var en veldig levende og frisk konsert. De er så flinke til å få med seg ungene, og det er flott, sier Jorun Børset Foss etter konserten.

Hun hadde tatt turen fra Frøya for å se de to spille.

– Grisefort høres stygt ut, men det ble veldig bra likevel, selv om de spilte fort, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stian Carstensen og Arve Tellefsen

Her er Stian Carstensen og Arve Tellefsen i et rolig parti, rett før de smeller til og konkurrerer om å spille klassisk musikk raskest mulig.

Foto: Stian Hansen/Olavsfestdagene

Ble nektet å forlate scenen

– Vi har fått sjokkerende bra respons, og det er artig at både voksne og barn liker å høre på oss, sier Carstensen.

Konserten på søndag var over i kjappeste laget for publikum. Etter 50 minutter prøvde duoen å runde av showet, men med stående applaus og trampeklapp måtte de snu i døra hele tre ganger.

– Stian var raskest, konkluderte Tellefsen i garderoben etter konserten.

Han får to nye sjanser til å slå Carstensen når duoen igjen byr opp til grisefort misjonsspilling under Olavsfestdagene mandag.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25