NRK Meny
Normal

Sverige-toget i Trøndelag går igjen

Den lenge stengte Meråkerbanen åpner igjen torsdag denne uka, etter at omfattende sikringsarbeid på svensk side er fullført.

Stora Helvetet
Foto: Trafikverket

Togtrafikken mellom Norge og Sverige på Meråkerbanen åpner igjen, etter at å ha vært stengt nærmere ett år på svensk side.

I november 2013 blei det oppdaga at deler av banelegemet på Meråkerbanen var svært rasutsatt. Trafikken fortsatte likevel med svært redusert hastighet.

Det ustabile området lå i en bratt fjellskråning øst for norskegrensa i Meråker på strekningen mot svenske Storlien, rett inne på svensk side.

I april i fjor blei det så beslutta å stenge togtrafikken på strekningen med umiddelbar virkning, fordi banelegemet når som helst kunne rase ut.

Stengt ved Stora Helvetet

Området går på svensk under det spesielle navnet Stora Helvetet, og det er ingen tvil om at et ras på stedet mens et tog var i ferd med å passere, ville fått dramatiske følger. Derfor blei banen stengt straks det kom for en dag hvor alvorlig dårlig grunnen under banelegemet virkelig var på stedet.

I 2014 er det foretatt omfattende sikringsarbeider av det svenske jernbaneverket på stedet, og torsdag skal de første togene etter planen igjen passere over det berykta Stora Helvetet.

Slipper lang og svingete busstur

Normalt trafikkeres denne banestrekningen mellom Trondheim og Åre og Østersund av fire persontog og to godstog i døgnet.

De første togene slippes ut på strekningen på dagtid torsdag, sier pressekontakt Dag Svinsaas i Jernbaneverket til NRK.

Igangsettinga av normal trafikk på strekningen betyr blant annet et gledelig framskritt for vinterens togpassasjerer mellom Trøndelag og trøndernes vintersportseldorado, Åre. De som velger tog dit, slipper fra nå den lange busstransporten opp gjennom Stjørdalen og Meråker. Fra tordag kan de gå på alpin-toget på Hell i Stjørdal eller i Trondheim og foreta turen til Åre heilt fram på skinner.

Det er nå installert et omfattende overvåkingssystem på den utbedra togstrekningen, opplyser Sverige Radio P4, Jämtland.