NRK Meny
Normal

Tøft for barnehagene

Det har blitt vanskeligere å drive privat barnehage i Trondheim etter at kommunen bygger nye kommunale barnehager for å nå målet om full barnehagedekning.

Barnehage
Foto: Illustrasjonsfoto: Berit Roald / Scanpix

Flere barnehager i Trondheim frykter for framtida. Daglig leder i Presthusaunet barnehage i Trondheim, Vigdis Wanvik, merker at det har blitt vanskeligere å drive private barnehage i Trondheim.

Og årsaken er at det bygges mange kommunale barnehager i forbindelse med målet om full barnehagedekning.

 

- De ansatte blir jo engstelige for de er bekymret for arbeidsplassene sine. Hvis de merker at vi ikke får tilstrømming av barn, så blir de redde og søker seg andre stillinger. De private barnehagene er ikke liv laga dersom de ansatte søker seg vekk, sier Wanvik til NRK Trøndelag.

Ledige plasser

I dag har Wanviks barnehage en ledig plass, men til høsten er hun redd de private barnehagene i Trondheim kan oppleve flere tomme barnehageplasser fordi foreldre heller vil ha barna sine i de nye kommunale barnehagene.

Den bekymringen deler fler private barnehager i Trondheim, deriblant Rosenborg barnehage og Skuta barnehage. Og Wanvik fortviler over at de privatebarnehagene kommer så langt ned på prioriteringslista.

- De private barnehagene kan gi et like godt tilbud som de kommunale. Mange private barnehager er små, de er oversiktlige og de har makspris, sier Wanvik. 

Full barnehagedekning

I vår lovte kommunaldirektør i Trondheim, Jorid Midtlyng, å inkludere de private barnehagene i kampen om å nå målet om full barnehagedekning. Nå beklager hun situasjonen som har oppstått for enkelte private barnehager i Trondheim.

- Det er en ganske kaotisk situasjon akkurat nå. De de opplever, opplever også enkelte kommunale barnehager. Vi trenger de private barnehagene og har medberegnet dem når vi har definert vår utbyggingskapasitet, sier Midtlyng.

Hun sier også at de private familiebarnehagene er en sektor som de er usikre på hvor stor bør være fremover.

- Inntil videre trenger vi også mange av dem, sier Midtlyng.