NRK Meny
Normal

- Endelig stortingsplass

Eller bare kanskje? Valgnatta var mer enn spennede nok for Krf-toppen i Sør-Trøndelag.

Øyvind Håbrekke
Foto: Thor Amund Hagen / NRK

Han våget å glise litt i radiostudio i de tidlige morgentimer etter valgnatta. Da var 99,9 prosent av stemmende talt opp og han var inne på stortinget igjen, etter timer med ja og nei, ut og inn som en snurrende jojo.

Stor påkjenning

- Jeg fikk en smell etter at jeg prøvde å juble i natt, sier Håbrekke når han skal forklare sin noe forsiktige holdning til å erklære seier i kampen om en plass på Stortinget. For han rakk knapt å juble ferdig før Høyres Lars Tvete hadde tatt plassen.

- Det var en nervøs stemning.

Viktig tradisjon

Nå skal det sies at Kristelig folkepartis mandat fra Sør-Trøndlag har vært i en utsatt posisjon i årtider, men han likte dårlig tanken på at han skulle bryte tradisjonen med partiets ene mandat herfra, en uavbrutt rekke helt fra 1945.

- Det er mye som står på spill.

Krevende for alle

Rollen som stortingskandidat er mer enn politikk. Hele familien blir involvert. Oppgavene er krevende og oppslukende. Forventningene deretter. Skal vi bestille flyttebil nå?

- Man må være rustet til å tåle oppgavene og tankene, sier Håbrekke. Han tør ikke helt å glede seg før han her hundre prosent sikker, men da skal det vel feires.

- Da skal jeg glede meg ja, jeg har satset mye tid og krefter på dette.

Svakt valg

For Kristelig folkeparti har dette valget ikke vært akkurat av de mest optimistiske. En ting er landsresultatene, men i Sør-Trøndelag er tallene enda lavere. 3,8 prosent er ikke et resultat til almen bejubling.

- Nå er vi sunket ganske djupt. Vi hører ikke hjemme på det nivået, sier han med alvorlig og tenksom røst.

Forklaringa er ikke enkel å finne. Han mener partiet har hatt de rette sakene, familie, miljø og kristen kulturarv. Men det har ikke gått inn hos velgere.

Yngre tar over

Mannen er 38 år og føler seg ung. Og det blir ei yngre stortingsgruppe fra Kristelig folkeparti denne gang. Noe som kommer til å merkes, mener Håbrekke.

- Det er en kraftig fornyelse. Nye fjes, nye tanker og ideer, nye metoder og ikke mer enn ett mandat mindre totalt.

Han virker litt oppglødd ved tanken. Jo, dette blir spennede, tenker stortingskandidaten fra Lysøysund og gleder seg nok mer og mer etter som den nye livsrollen etterhvert stiger tydeligere fram.