NRK Meny
Normal

Tøff dag for mange Statoil-ansatte

Tillitsvalgte i Statoil er overrasket over at selskapet gir alle ansatte mulighet til å søke på sluttpakker neste år.

Klubbleder Arild Messelt fra Industri og Energi, Statoil

Ny arbeidsdag er ferdig for Statoil-ansatte på Rotvoll i Trondheim. Klubbleder Arild Messelt fikk varsel om sluttpakker til ansatte i går kveld.

Foto: Jøte Toftaker/NRK

Tillitsvalgte fikk et første varsel fra ledelsen mandag kveld om at det ville komme tilbud om sluttpakker.

Tirsdag morgen fikk alle de 21.000 ansatte informasjon om at selskapet for første gang gir alle ansatte mulighet til å søke om sluttpakke i 2016.

Statoil har tidligere gjort det kjent at det vil bli mellom 1100 og 1500 færre ansatte neste år.

Mange telefoner fra ansatte

Leder i Sokkelforeningen i Statoil, Per Steinar Stamnes, sier det har vært en spesiell dag for de ansatte.

– Det har vært veldig mange telefoner om hvorfor dette skjer. Vi prøver å roe ned ansatte og si at dette er en frivillig ordning. Med dagens arbeidsmarked tror jeg ikke mange vil søke om sluttpakker, bare de som har en jobb å gå til, sier Stamnes.

Han er tillitsvalgt for 5000 sokkelansatte, 500 av dem jobber i Midt-Norge.

Tøff dag

En vanskelig dag på jobb har det også vært for de 1100 Statoil-ansatte i Stjørdal og Trondheim.

– Bransjen er i ganske stor endring og Statoil må gjøre grep de også. Dette er selvfølgelig veldig tøft for mange, andre kan se sluttpakkene som en mulighet om de har noe annet å gå på, sier klubbleder for Industri og energi i Statoil i Trondheim og Stjørdal, Arild Messelt.

Også han understreker at dette er ei frivillig ordning.

Håper å unngå oppsigelser

Tillitsvalgte i Statoil håper å unngå oppsigelser i selskapet. Hvert år slutter vel 1000 ansatte i selskapet enten fordi de pensjonerer seg eller får andre jobber. I høst var det tilbud om sluttpakker for en del av de ansatte, men det er ikke kjent hvor mange som har takket ja til tilbudet etter at fristen gikk ut i midten av november.

– Noen har takket ja til sluttpakker og sluttvederlag og for noen passer dette bra, sier Messelt.

– Våre medlemmer ser det som skjer i bransjen og forstår at det er nødvendig med endringer. Hittil har selskapet klart det bra med frivillige virkemidler, og jeg tror vi skal klare det i 2016 også, og håper i det lengste å unngå oppsigelser, sier klubblederen for Industri og energi i Statoil i Trondheim og Stjørdal, Arild Messelt.