To trønderske politimenn anmeldt

Arve Hansen og Magnar Solberg er anmeldt av Tore Sandberg. Sandberg lanserte i dag boka om justismordet på Fritz Moen.

Tore Sandberg

Tore Sandberg

Foto: Paal A. Svendsen / NRK

Sandberg leverte i går inn anmeldelse mot politibetjent Arve Hansen i Sør-Trøndelag politidistrikt, og den pensjonerte politibetjenten Magnar Solberg til spesialenheten for politisaker.

Anmeldelsene ble kunngjort da Sandberg lanserte sin egen bok "Overgrepet. Justismordet på Fritz Moen" i dag.

Sistnevnte ledet etterforskningen i Fritz Moen-saken, og er anmeldt for å ha endret sin forklaring til granskningsutvalget. Hansen er anmeldt for å ha underslått dokumenter. Begge anmeldelsene gjelder den ene av de to drapssakene som Fritz Moen ble dømt for, Sigrid-saken.

- Det er ingen morsom og lett oppgave å anmelde myndighetspersoner, sa Sandberg. 

Kritikk mot politiet

Sandberg sier at politiet i denne saken har manipulert vitner til å endre vitneutsagn fra hva de tidligere har sagt. Han sier dessuten:

- Boka påfører flere mennesker en smerte som jeg helst skulle sett var foruten. Jeg vil gjerne be om unnskyldnig til disse menneskene her og nå, sa han da pressekonferansen åpnet på Literaturhuset i Oslo i dag.

Han er ikke i tvil om at boka kom til å bli utgitt:

- For å forstå hvor ille det er, har jeg vært nødt til å gå inn i detaljer. Jeg vet de er vonde for berørte personer, medgir Sandberg.

I boka navngir han et 40-talls myndighetspersoner.

- Noen har hatt en helt kurant rolle i saken, og er ikke gjenstad for kritikk. Andre har jeg en ganske kritisk oppfatning av. Dette dokumenterer jeg, sier Sandberg.

Han sier at det er umulig å forestille seg at ingen av de som har håndtert saken forstod at Moen var uskyldig.

- Dette var etterforskere og påtalemyndighet spesielt i måten han ble trukket inn i Sigrid-saken på. Han var jo ikke i Trondheim hvor drapet ble begått. Den natten Sigrid ble drept sov han på en sofa i Selbu.

Det var 25 vitner på den halvannen kilometeren hun gikk alene, fra der hun skilte lag og ble funnet død.

- Vitnene sier de hørte nødskrik fra en kvinne, en mannsstemme og bildur. Vitner våkner av tre nødskrik, så en billyd som spant fart mot Trondheim sentrum, men i retten så de bort fra samtlige 25 vitnerutsagn. Det er helt hinsides, sier Sandberg.

Han kaller saken det mørkeste kapittel i norsk strafferettshistorie. 

Navngitt flere

I boka har han navngitt hele 40 politimenn, dommere og statsadvokater som var involverte i Moen-saken.

- Jeg ser ingen grunn til at jeg ikke skal navngi de. Dette er navn som har vært offentliggjort tidligere. I sommer kom en rapport fra granskningsutvalget fra Justisdepartementet, det har vært viktig å gengi historien så fullstendig som mulig, sier Tore Sandberg. 

Han mener at innholdet i boka er av interesse for alle, og at det er viktig informasjon han kommer med. Han mener at det kan motvirke justismord hvis alle i rettssystemet leser boka.

- Vi står ovenfor et justismord som ikke kjenner sidestykke og det har altså skjedd på vår egen dørstokk. Da synes jeg at alle aktører i rettssamfunnet burde lese dette sånn at de ikke blir fristet til å ta noen snarvei.

De to politimennene som er anmeldt av Tore Sandberg, ønsker ikke å uttale seg i saken.