NRK Meny
Normal

To suspendert etter journalsnoking

To ansatte på St. Olavs Hospital er suspendert fra sine stillinger etter å ha kikket i en pasientjournal.

Sykehusseng
Foto: Ole Petter Klepp / NRK

– Det positive er at vi har elektroniske pasientjournaler, som gjør at dette lett lar seg spore. Dette er ikke akseptabelt, og det skal ikke forekomme, sier Gudmund Marhaug, fagdirektør St. Olavs Hospital til NRK.

Hør int. med Gudmund Marhaug, fagdirektør St. Olavs Hospital

Fordi ansattes bevegelser i elektronisk pasientjournal loggføres, kan sykehuset gå inn og spore hvem som har vært inne i hvilke pasientjournaler. Dette gjøres iblant som stikkprøver og er rutine ved mistanke om at noe ulovlig har skjedd.

Fagdirektør ved St. Olavs Hospital, Gudmund Marhaug

Fagdirektør ved St. Olavs Hospital, Gudmund Marhaug

- Det er kun såkalte tjenestelige behov som gir ansatte adgang til pasienters journal. Det har ikke vært tilfelle i noen av disse sakene, sier Marhaug.

Hva som er bakgrunnen til snokingen har ikke Marhaug noen formeing om, og sier det ikke er så sinteressant, da de er nødt til å sikre pasientopplysninger på en slik måte at alle kan være trygge for at opplysninger ikke lekker ut.

- Vi ser på dette som svært alvorlig. Det er et brudd på tilliten mellom oss og pasientene, mellom sykehuset og de ansatte - vi ser svært alvorlig på saken, gjentar Marhaug.

Les også: Brøt Taushetsplikten

Styrker intern informasjon

– Vi jobber nå med å øke bevisstheten til ansatte rundt dette ved å forsterke det interne informasjonsarbeidet, understreker fagdirektør Gudmund Marhaug.

De ansatte saken gjelder, har vært inne i samme journal, og det har fått konsekvenser for deres arbeidsforhold. Saken behandles nå som en personalsak.

En tredje person har fått skriftlig advarsel for å ha kikket i sin egen journal.
Sakene er meldt til politi og fylkeslege.