NRK Meny
Normal

Tjukkmjølkmysteriet fortsatt ikke løst

Rørosmeieriet leter fortsatt etter den egentlige årsaken til problemene med tjukkmjølkproduksjonen.

Tjukkmelk

Det er dette produktet Rørosmeieriet har problemer med. Bakteriekulturen som melka lages fra utvikler seg ikke lenger slik den skal.

Foto: Rørosmeieriet

– Vi har påvist det som kalles bakteriofag. Det tar knekken på de ønskede melkesyrebakteriene som vi bruker, og derfor blir ikke tjukkmjølka vår lenger tjukkmjølk slik vi vil den skal være.

Det sier meieribestyrer Trond V. Lund i Rørosmeieriet.

Trond Vilhelm Lund

Meieribestyrer Trond V. Lund leter fortsatt etter årsaken til problemene med tjukkmjølkproduksjonen.

Foto: Rørosmeieriet

Produksjonen har ligget nede siden starten av oktober, da meieriet merket at tjukkmjølka ikke holdt ønsket kvalitet.

Virus

– Det vanlige når man får slike problemer, er å skifte bakteriekultur. Men det vil ikke hjelpe oss denne gange, for kilden til problemene ligger et eller annet sted i og langs produksjonslinja i meieriet. Den ønskede bakteriekulturen blir "forurenset".

Det dannes et virus som virker mot akkurat denne typen bakterier, og det viruset må vi få fjernet, sier Lund.

Prøvetaking

Selv om mange prøver er undersøkt, er det fortsatt ikke klart hvor i produksjonen problemene med tettekulturen i tjukkmjølka er.

Foto: Rørosmeieriet

Enorm respons

Da meieriet mot slutten av oktober gikk ut å ba om hjelp for å finne bakteriekulturer de kunne starte med igjen etter at deres egen kultur var ødelagt, fikk de over 300 henvendelser.

De fleste tilbød utgåtte kartonger, andre hadde podet tjukkmjølk ut ifra Rørosmeieriets tjukkmjølk og noen få hadde egne tettekulturer.

-Det var rett og slett en helt overveldende respons, og vi gjorde forsøk med cirka 20 utgåtte kartonger og et par tettekulturer, forteller meieribestyrer Trond V. Lund.

Melkekartonger

Den øvrige produksjonen ved meieriet går som normalt.

Foto: NRK

– Men når vi kjørte det inn i anlegget fikk vi ikke tjukkmjølk slik den skal være.

Rengjøringsprosess

Nå er meieriet i gang med ei enda grundigere rengjøring enn det som allerede er gjort, og de både vasker med høyere temperaturer og skifter rengjøringsmiddel.

– Vi ser heller ikke bort fra at det som gir oss problemer kan finnes i luft. Derfor lager vi nå bastante skiller. F.eks. skal alle arbeidsklær vaskes i løpet av helga, slik at alle skal på med nytt tøy mandag.

Rørosmeieriet

De ansatte i Rørosmeieriet jobber intensivt med vasking og desinfisering for å prøve å finne kilden til problemene med Tjukkmjølka.

Foto: Ståle Tonning/NRK

– Vi skifter filter i ventilasjonsanlegg, vasker alle tanker, også de som ikke er brukt i denne produksjonen, og vi foretar en tåkedesinfeksjon i lokalene.

Over helga blir det så tatt nye prøver, og Lund er svært spent på resultatene.

– Vi har tro på at vi skal løse dette, men det er en meget krevende jobb, sier bestyreren i Rørosmeieriet, som fortsatt har tro på at tjukkmjølkproduksjonen kan komme i gang igjen i slutten av november 2016.